CNV start meldpunt misstanden WWZ

0

Het CNV start een meldpunt voor werknemers die te maken krijgen met negatieve gevolgen van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Aanleiding voor het meldpunt zijn misstanden bij verschillende werkgevers, waarbij flexwerkers in de aanloop naar de nieuwe ontslagregels hun werk kwijtraken, aldus de vakbond.

Per 1 juli veranderen de ontslagregels, die flexwerkers meer duidelijkheid en zekerheid moeten bieden. ‘Maar in de aanloop naar 1 juli zien wij steeds vaker dat werkgevers de WWZ gebruiken om tijdelijke krachten te dumpen”, zegt Arend van Wijngaarden, bestuurslid van CNV Vakcentrale. ‘Wij vrezen dat voorbeelden als ING, de vleessector en de belastingdienst slechts het topje van de ijsberg zijn. Deze praktijk strookt niet met de intentie van de wet en de afspraken die wij hebben gemaakt in het Sociaal Akkoord.’

Het CNV wijst erop dat ook de werkgevers zich aan het Sociaal Akkoord hebben verbonden. De WWZ en de daarin afgesproken transitievergoeding bij ontslag zijn een uitwerking het akkoord. Van Wijngaarden: ,,Het is teleurstellend te moeten constateren dat werkgevers vooralsnog niet in de geest van de wet handelen en kostenbesparingen centraal zetten.”

Ontslagvergoeding omzeilen
ING kwam vorige week onder vuur te liggen door een bericht in de Volkskrant. De krant berichtte op basis van een interne notitie dat de bank veel uitzendkrachten aan de kant zet om de wettelijk geregelde ontslagvergoeding te omzeilen.

De bank maakte deze week bekend een groep uitzendkrachten te zullen compenseren voor het mislopen van een ontslagvergoeding. De compensatie geldt voor uitzendkrachten die twee jaar ononderbroken bij ING hebben gewerkt en die in de periode van 1 januari 2015 tot 1 juli 2015 hun baan bij ING verliezen. Deze uitzendkrachten zouden recht hebben op een ontslagvergoeding als zij na 1 juli zouden worden ontslagen.

Bron: ANP / Meldpunt CNV

Ben jij al voorbereid op de Wet Werk en Zekerheid? Bekijk onze handige tips!

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.