CDA wil lagere ontslagvergoeding met schoolgeld

2

Het CDA wil graag dat werkgevers en vakbonden in cao’s afspreken dat werknemers een individueel scholingsbudget krijgen in ruil voor een lagere ontslagvergoeding.

Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van de regeringspartij doet woensdag hiertoe een oproep aan sociale partners.

Het CDA heeft al eens bepleit investeringen in scholing voor werkgevers aantrekkelijker te maken door deze aftrekbaar te maken van ontslagvergoedingen. Het is opmerkelijk dat de regeringspartij daar weer op aanstuurt, omdat het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogpartner PVV heeft afgesproken niet te tornen aan het ontslagrecht.

Van Hijum noemt scholing ,,de beste vorm van sociale zekerheid”. Opleiding vergroot volgens hem de kansen op het vinden en behouden van werk. Hij gaat dat woensdag aan de orde stellen in een Kamerdebat met minister Henk Kamp (Sociale Zaken) over arbeidsmarktbeleid.

Het CDA klaagt al jaren dat miljoenen euro’s in scholingsfondsen van sectoren onvoldoende benut worden en wil daarom dat werknemers een individueel scholingsbudget krijgen. Volgens Van Hijum zou dit nu vormgegeven kunnen worden met de introductie van de zogenoemde vitaliteitsregeling. In het regeerakkoord is afgesproken dat de huidige levensloop- en spaarloonregelingen hierin opgaan.

De vitaliteitsregeling wordt volgens het CDA ,,de spil” van een stelsel, waarin werknemers sparen voor ,,het vergroten van werkzekerheid”. Mensen moeten zelf kunnen beslissen of ze het gespaarde geld inzetten voor bijvoorbeeld scholing en het opzetten van een eigen bedrijf. Of dat ze het gebruiken om tot op latere leeftijd aan de slag te blijven via deeltijdpensioen en demotie (accepteren van een lichtere functie).

De spaarregeling kan gevuld worden door eigen bijdragen van de werknemer, fiscale steun van de overheid en stortingen van werkgevers. Volgens Van Hijum moeten werkgevers ,,preventief geld” kunnen storten in de vitaliteitsregeling in ruil voor een lagere ontslagvergoeding. Het geld kan zo ook ingezet worden voor het overbruggen van een periode tussen twee banen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Huub Buijs op

    Op zich vind ik dit geen gek idee, maar het is slechts ??n onderdeel om de doorstroming op de arbeidsmarkt te verbeteren. Waarom ook niet de duur van de WW op de schop? En dan niet om te bezuinigen, maar om ook die besparing in te zetten voor scholing van werknemers. Juist die combi van versoepelen ontslagrecht en verkorten van WW zal, hoe tegenstrijdig dat voor werknemers ook lijkt, hun kansen op werk vergroten (mits besparingen voor scholing worden ingezet).

  2. Deze regeling is door mijn ex werkgever al toegepast maar merk niet echt dat dit mij kansen vergroot heeft op werk. Inmiddels 7 maanden in de WW. En na 613 afwijzingen van werkgevers heb ik niet de indruk dat dit het gaat worden. De redenen van afwijziging van werkgevers waren nogal luguber. Er is veel meer aan de hand op de huidige arbeidsmarkt voor de wat ouderen. Zelf ben ik 51 jaar.