CDA: Kamp moet zich niet rijk rekenen

2

CDA, PVV, PvdA en D66, een meerderheid in de Tweede Kamer, vallen over uitspraken van minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over aanpassingen van de sociale zekerheid.

Kamp gaf zaterdag in de Volkskrant aan dat hij wil bezien hoe de sociale zekerheid in stand kan worden gehouden in de vergrijzende samenleving, met minder werkenden. ,,We bekijken nu hoe we die zo kunnen moderniseren dat die ook bij krimp overeind kan blijven. Tal van sociale wetten moeten we opnieuw bekijken vanwege de omslag in de beroepsbevolking en de krappe arbeidsmarkt.”

Hij zou bijvoorbeeld de ontslagregels zo willen herzien dat werkgevers zelf kunnen bepalen met welk personeel ze verdergaan. In het regeerakkoord van VVD en CDA en het gedoogakkoord met PVV wordt het ontslagrecht ongemoeid gelaten. ,,No way! Afspraak is afspraak. Handen af van ontslagrecht”, reageert Geert Wilders (PVV) op de boodschap van Kamp.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum waarschuwt Kamp dat die ,,zich niet rijk moet rekenen wat betreft de steun van het CDA voor verdere grootschalige hervormingen dan we hebben afgesproken”. Van Hijum: ,,Ik ga ervan uit dat hij als minister spreekt, maar kom dan met voorstellen, dan discussiëren we erover in de Kamer. Voor het beeld dat hij nu oproept, moet hij niet alleen met de oppositie onderhandelen, maar heeft hij ook de steun van het CDA nodig.’’

Mariëtte Hamer (PvdA) vindt dat Kamp angst zaait. ,,Op de dag dat de werknemers bij MSD in Oss staan te vechten voor hun baan, komt hij met de mededeling dat hij de sociale zekerheid wil afbreken. Bizar”, meent ze. En: ,,De minister kan bij het zaaien van angst over het afbreken van de sociale zekerheid, WW en ontslagrecht absoluut niet rekenen op de steun van de PvdA”. Zij vindt dat Kamp beter kan laten zien hoe hij mensen aan het werk wil helpen.

D66-leider Alexander Pechtold noemt het kiezersbedrog van Kamp om vlak voor de verkiezingen te doen alsof hij wel de sociale zekerheid hervormt. Volgens Pechtold loopt de VVD aan de leiband van de PVV aangezien de partij ,,haar hele economische programma heeft ingeleverd bij Wilders en daarmee een onbetaalbare rekening legt bij de volgende generatie’’. Pechtold wil graag een debat met de bewindsman ,,over het niet verhogen van de AOW-leeftijd en de stilstand met ontslagrecht en WW”.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Wat mij bijzonder stort is dat bij wijze van uitzondering niet wordt aangegeven van welke politieke kleur meneer Kamp is. Normaliter staat dat in grote letters te lezen nog voordat een artikel is begonnen!
    Meneer Kamp zou liefst alle sociale wetten afschaffen in het kader van de grote liberale vrijheid van werken. De grote meerderheid van de nederlandse bevolking heeft uiteraard niets met die ideeen. Misschien moet meneer Kamp er eens goed over nadenken dat het geld overal wordt verdiend door de werkenden en niet door de geldschieters. Die laatste groep kan toch al niet uitleggen hoe ze aan dat geld zijn gekomen; in ieder geval niet met werken verdiend!

  2. Annemiek Voss op

    Kamp durfde in het artikel een mening te verkondigen die niet populistisch is. De mening getuigt echter wel van een realistische kijk op de toekomst. Ik bewonder politici die geen struisvogel politiek bedrijven. Willen bezien hoe de sociale zekerheid in stand kan worden gehouden is volgens mij iets anders dan verkondigen dat de sociale zekerheid afgeschaft dient te worden.
    De nabije toekomst heeft grote veranderingen in petto.
    De sociale zekerheid en het ontslagrecht kunnen daarbij niet onveranderd blijven.