Billijke vergoeding van 50.000 euro voor musicalmuzikant

0

Een groot musicalbedrijf wil een muzikant ontslaan. De rechter ziet dat de arbeidsverhouding is verstoord maar ziet ook dat de werkgever een subjectieve beoordelingswijze hanteert.

Wat eraan voorafging

Een muzikant werkt al meer dan twintig jaar voor een groot internationaal musicalbedrijf. In 2015 speelde hij voor het laatst in een theaterproductie The Bodyguard. Om te bepalen of iemand geschikt is om een productie muzikaal te begeleiden, worden audities gehouden. In het begin van de loopbaan van de werknemer was dat niet zo. In 2016 en 2017 deed de muzikant auditie voor twee producties maar werd hij niet geselecteerd. De werknemer is het niet eens met de beoordeling van de auditie. Er ontstaat uiteindelijk een conflict. De werkgever biedt de werknemer herkansingen aan en er wordt mediation ingezet maar de werknemer heeft geen vertrouwen meer in de objectiviteit van de werkgever. De muzikant had overigens een goede staat van dienst en heeft geen kritiek ontvangen op zijn vaktechnische vaardigheden.

Hoe het afloopt

De werkgever vraagt de rechter de arbeidsovereenkomst met de muzikant te ontbinden vanwege een verstoorde arbeidsverhouding. De werknemer is twee keer afgewezen na een auditie en is niet ingegaan op herkansingen die hem zijn aangeboden. De werknemer heeft geen vertrouwen in een objectieve herkansing en wil ook niet herplaatst worden op de gecreëerde functie van repetitiemuzikant. Omdat er geen ander werk in de producties voor hem is, voorziet de rechter dat er op korte termijn geen mogelijkheden voor herplaatsing zijn. De rechter ontbindt daarom de arbeidsovereenkomst. De werknemer krijgt een forse billijke vergoeding mee omdat de rechter oordeelt dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.

Billijke vergoeding

Het is de wijze van selecteren voor de producties waar de rechter over valt. Het staat de werkgever vrij om op basis van audities werknemers te selecteren. Maar dat moet dat zo gebeuren dat het resultaat van de auditie meetbaar is en dat terugkoppeling en vergelijking van de gemeten factoren mogelijk is. De subjectieve manier van beoordelen die hier wordt gehanteerd, ontneemt de werknemer de mogelijkheid zich voor te bereiden op een auditie, en zich nadien eventueel te verbeteren voor een volgende auditie. In dit geval werd de werknemer afgewezen met een zeer korte, niet concrete afwijzing. De rechter oordeelt dat de werknemer, gezien zijn lange dienstverband en goede staat van dienst, niet op deze wijze had mogen worden afgeserveerd. Dit vind de rechter ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever. De werknemer krijgt een billijke vergoeding mee van 50.000 euro.

Lees de volledige uitspraak >>>

  • Dit artikel komt tot  stand in samenwerking met XpertHR de HR Antwoordbank. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Meer informatie of een online demonstratie >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.