Beroep aangetekend tegen riante vertrekregeling P&O’er

0

Ziekenhuis De Tjongerschans gaat in beroep tegen de uitspraak van de kantonrechter dat de instelling een voormalig personeelsadviseur maandelijks een salaris van ruim 6400 euro moet betalen tot eind 2017. En dat staat los van de pensioenschadecompensatie.

De totale afvloeiingsregeling die de kantonrechter in juli bepaalde, komt neer op ruim 1,1 miljoen euro.

Inkomensgarantie bedongen
De personeelsfunctionaris kreeg in 2002 een bemiddelingsrol in een conflict tussen het bestuur en de medische staf. De man had negen jaar geleden al bij zijn aanstelling de inkomensgarantie bedongen en ontvangen. Dit was mede de reden dat de kantonrechter oordeelde dat de man recht had op doorbetaling van zijn salaris van ruim 6400 euro per maand tot eind 2017. Daarnaast had de man recht op pensioenschadecompensatie van meer dan een kwart miljoen euro. De personeelsfunctionaris had al een afkoopsom van 180.000 euro ontvangen bij zijn ontslag in 2009.

‘Afvloeiingsregeling ver boven kabinetsbeleid’
Minister Schippers zei in antwoord op kamervragen ongelukkig te zijn met de vertrekregeling. “Het is kabinetsbeleid om de kosten van vertrekregelingen te beperken tot 75.000 euro. De bedoelde afvloeiingsregeling zit daar ver boven”. Volgens de minister bestaat misschien de mogelijkheid dat de raad van toezicht van het ziekenhuis de toenmalige directie aansprakelijk stelt. Het directielid dat de toezeggingen aan de personeelsadviseur deed, werkt overigens niet meer voor het ziekenhuis.

Onaanvaardbare financiële afspraken
Schippers werkt aan een wet die het mogelijk moet maken om maatschappelijk onaanvaardbare financiële afspraken met personeel of bestuurders van zorginstellingen terug te vorderen.

Analyse afkoopsommen
Medisch Contact analyseerde onlangs de afkoopsommen in de jaarverslagen die de 91 Nederlandse ziekenhuizen onlangs afgaven bij het ministerie van Volksgezondheid. In 2010 kregen tenminste twaalf ziekenhuisbestuurders een flinke afkoopsom bij hun vertrek. De bedragen variëren van een ton tot ruim een half miljoen. Samen zijn de vertrokken bestuurders goed voor in totaal 4 miljoen euro aan premies.
De afzonderlijke bedragen komen volgens Medisch Contact voor het grootste deel uit boven de norm van maximaal één jaarsalaris. Deze staat in de beloningscode voor zorgbestuurders die sinds 2009 wordt gehanteerd door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisdirecteuren (NVZD) en de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen (NVTZ).

Ontduiken van de term ontslagvergoeding
Volgens het vakblad is het opvallend dat in lang niet alle gevallen sprake blijkt van optimale transparantie rond de vertrekregelingen. Zo kiezen ziekenhuizen geregeld voor het doorbetalen van het reguliere salaris aan een ex-bestuurder. De afkoopsom, of een deel daarvan, wordt dan niet gerangschikt onder het standaardkopje ‘ontslagvergoeding’, en valt zo minder op.

Lees ook:
1 Miljoen voor P&O’er

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.