BlogDeze arbeidsrechtelijke knelpunten moet het nieuwe kabinet echt oplossen

1

Ook in Den Haag is de zomervakantie weer achter de rug, althans voor de formerende partijen. Het lijkt erop dat iedereen verwacht dat het nog een kwestie van weken is voordat het kabinet Rutte III van start kan. Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen deelt de arbeidsrechtelijke knelpunten die het nieuwe kabinet echt moet oplossen. 

Los van thema’s als immigratie, klimaatbeleid en veiligheid moeten er dan ook op het onderwerp arbeidsmarkt nog behoorlijk wat knopen worden doorgehakt. Als we eens een aantal belangrijke arbeidsrechtelijke knelpunten op een rijtje zetten wordt snel duidelijk dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie alleen al op het ‘arbeidsrechtdossier’ een aantal lastige beslissingen moeten nemen.

Arbeidsrechtelijke knelpunten

De politici zullen zich onder meer moeten afvragen:

  • Wat doen we met de status van zzp’ers? Schaffen we de Wet DBA weer af?
  • Gaan we de Wet Werk en Zerkeheid (WWZ) alleen op enkele punten ‘bijschaven’ of ontwerpen we een compleet nieuw ontslagrecht, inclusief het afschaffen van de preventieve ontslagtoets?
  • En als we de WWZ op hoofdlijnen handhaven, gaan we het ontslagrecht voor werkgevers dan versoepelen? En zo ja, hoe?
  • Gaan we de hoogte van de transitievergoeding beperken voor kleine werkgevers?
  • Wat doen we met het wetsvoorstel van minister Asscher om werkgevers te compenseren voor de transitievergoeding die zij moeten betalen aan langdurig arbeidsongeschikte werknemers? Nemen we dit wetsvoorstel over? Of volgen we de suggestie van de Raad voor State en leggen we wettelijk vast dat langdurige arbeidsongeschikte werknemers helemaal geen recht meer hebben op een transitievergoeding?
  • Gaan we de ketenregeling voor werkgevers (weer) verder oprekken?
  • En tot welke periode gaan we de loondoorbetaling bij ziekte voor kleine werkgevers beperken? Eén jaar? En hoe definiëren we kleine werkgevers? Werkgevers met maximaal 25 werknemers? Of maximaal 10 werknemers?

Veranderingen op gebied van arbeidsrecht en ontslag

We weten uiteraard pas over een paar maanden met welke antwoorden en scenario’s het kabinet Rutte III komt. Maar dat het regeerakkoord met oplossingen voor deze arbeidsrechtelijke knelpunten moet komen, lijkt onvermijdelijk.

Voor degenen die dus dachten dat het na invoering van de WWZ voorlopig wel rustig zou zijn aan het arbeidsrechtelijke front: maak je borst maar nat! Of je nu HR-professional bent of werkgever, de komende maanden gaan er belangrijke zaken (anders) geregeld worden op het gebied van arbeidsrecht, ontslag en het inhuren van personeel en zzp’ers.

Wat vind jij?

Met welke arbeidsrechtelijke knelpunten moet een nieuw kabinet volgens jou direct aan de slag? Stem op de poll.

  • Wil je op de hoogte blijven van de laatste arbeidsrechtelijke ontwikkelingen en de nieuwe arbeidsrechtelijke plannen van het nieuwe kabinet? Kijk dan elke maand mee naar het HR Journaal. De komende maanden zullen de nieuwe kabinetsplannen daar uitvoerig aan bod komen. Aanmelden kan hier >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Maarten van Gelderen is arbeidsrechtadvocaat bij Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten. Ook presenteert hij maandelijks het HR Journaal voor XpertHR Actueel. Tot slot maakt Maarten in samenwerking met XpertHR arbeidsrechtelijke webinars.

1 reactie

  1. Ik vind de vraag Wat doen we met de status van zzp’ers? Nou niet echt van toepassing in een blog over arbeidsrecht. Kenmerk van ZZPers is juist dat ze niets met het arbeidsrecht te maken hebben, aangezien ze ondernemer zijn en geen werknemer. Neemt niet weg dat dit een valide vraag is, maar door hem aan arbeidsrecht te koppelen blijft de discussie onzuiver