Angst voor ontslagrondes veroorzaakt vertrek medewerkers

1

Het vrijwillig vertrek van medewerkers neemt toe. Dit signaleert 42% van de HR-managers. Belangrijkste reden: angst voor ontslagrondes. Aan de andere kant zien zij dat mensen blijven zitten vanwege de moeilijke arbeidsmarkt.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Robert Half, gespecialiseerd arbeidsbemiddelaar op het gebied van financieel, administratief en ondersteunend personeel.
“Op dit moment is het zeer belangrijk voor bedrijven die hun toptalenten willen behouden, dat zij het vertrouwen versterken. De medewerkers moeten weten dat, hoewel het een moeilijke tijd is, het bedrijf er alles aan doet de toekomst en concurrentiepositie van het bedrijf veilig te stellen. Hierover open communiceren en de tijd nemen zijn de beste manieren om aan dit vertrouwen te werken,” vertelt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland.

Bezorgdheid vertrek toptalenten
Bijna driekwart van de HR-managers is bezorgd dat hun toptalenten kiezen voor een nieuwe uitdaging. De belangrijkste redenen voor vrijwillig vertrek van medewerkers zijn bezorgdheid over de prestatie van het bedrijf, slechte werk-privé balans en stagnerende carrière vooruitzichten. Opvallend is dat 69% van de HR-managers de redenen waarom werknemers vertrekken terecht vinden.

Wapen in de strijd voor behoud talenten
Uit het onderzoek blijkt ook dat 65% van de bedrijven bereid is goede medewerkers een tegenvoorstel te doen als zij willen vertrekken. Dit is dan het laatste redmiddel om een vertrekkende medewerker te behouden. Een aantrekkelijk tegenvoorstel wordt gezien als een belangrijk wapen in de ‘war for talent’ om de toptalenten te behouden. Maar het blijkt dat de meeste medewerkers een tegenvoorstel naast zich neerleggen als het niet interessant is.

Aantrekkelijk tegenvoorstel
Het is verstandig eerst na te gaan bij de medewerker wat de redenen zijn voor vertrek. Met deze informatie is het mogelijk een aantrekkelijk tegenvoorstel te doen en de medewerker zoveel mogelijk tegemoet te komen. Hoe aantrekkelijker het voorstel, hoe groter de kans dat de medewerkers het tegenvoorstel accepteert. Een aantrekkelijk tegenvoorstel bestaat meestal uit meer flexibiliteit, een hoger salaris of extra verantwoordelijkheden. In slechts een aantal gevallen wordt ervoor gekozen een auto van de zaak of extra vrije tijd op te nemen in een tegenvoorstel.

“Hoewel veel bedrijven een tegenvoorstel doen, zien we dat ze eigenlijk al ’te laat’ zijn. Daarom is het verstandig voor managers om goed in de gaten te houden welke onzekerheden en wensen er leven bij medewerkers. Wellicht kan het vrijwillig verloop voorkomen worden door al eerder arbeidsvoorwaarden aan te bieden die anders bij een tegenvoorstel zouden worden gedaan,” aldus Stephan Renken.

Bron: Robert Half

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Guido Heezen op

    Medewerkers die besluiten om te vertrekken, zou ik laten gaan. Natuurlijk is het goed om te weten waarom medewerkers besluiten om bij je organisatie weg te gaan. En het is zeker zinvol om te kijken of je met deze informatie je organisatie kunt verbeteren. Zo hou je de achterdeur iets beter dicht en voorkom je ongewenst vertrek van voor de organisatie belangrijke medewerkers. Alleen… wanneer een medewerker echt klaar is met de organisatie en alleen zou blijven vanwege een financiële prikkel of een andere auto, dan lijkt hier geen sprake van intrinsieke motivatie en bevlogenheid. Daarnaast is enige doorstroom vaak ook wel gewoon goed voor een organisatie.