Aanzeggen wordt nog vaak vergeten

0

Vanaf 1 januari 2015 zijn alle werkgevers verplicht zich aan de aanzegtermijn te houden. Volgens juridisch dienstverlener DAS gebeurt dit lang niet altijd. Vooral kleine bedrijven verzuimen bij aanzeggen.

Bij tijdelijke contracten dient de werkgever minimaal een maand voordat het contract afloopt, schriftelijk aan de medewerker te laten weten of het contract wel of niet verlengd wordt. Verzuimt de werkgever aan te zeggen, dan heeft de medewerker recht op een compensatie, de aanzegvergoeding, die kan oplopen tot maximaal een maandloon.

Werkgever verantwoordelijk voor aanzeggen

Mireille Detrixhe van DAS adviseert flexwerkers in Metro om vooral niets te zeggen als ze vermoeden dat hun contract niet verlengd wordt. “Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om dit goed te regelen, zodat ook het tijdelijke personeel weet waar het aan toe is. Doet hij dit niet, dan kan de werknemer de vergoeding opeisen. Daar is hij voor bedoeld.”

Zekerheid voor flexwerkers

De aanzegverplichting is in het leven geroepen om iets meer zekerheid te creëren voor flexwerkers. Zo weten zij minimaal een maand voordat hun contract afloopt of ze opgelucht verder kunnen werken, of op zoek moeten naar een andere baan. Voor deze regeling kwam het vaak voor dat tijdelijke krachten pas een dag voor het aflopen van het contract te horen kregen of ze wel of niet konden blijven werken.

Vergeet jij ook nog wel eens aan te zeggen of twijfel je of je alle regels goed kent? Hier vind je een aantal belangrijke regels over aanzeggen.

Handige links: Test je kennis over aanzeggen en Voorbeeldbrieven aanzeggen

Wil jij graag nog een keer alle informatie over de wijzigingen in de WWZ uitgelegd krijgen? Kom naar de Arbeidsrecht Update

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.