Aanbod baan meewegen bij beoordeling kennelijk onredelijk ontslag

0

Een ontslagzaak tussen een chauffeur en zijn werkgever loopt al sinds 2006. Afgelopen september oordeelde de Hoge Raad dat het hof had moeten meewegen dat de chauffeur een andere baan was aangeboden.

Of dat genoeg reden is om het ontslag alsnog als kennelijk onredelijk te bestempelen, zal blijken als het hof Arnhem de zaak opnieuw beoordeelt.

De situatie

Een internationaal chauffeur wordt na vijf jaar dienstverband in 2006 ontslagen omdat hij niet goed functioneert. De chauffeur was eerder ook al 6 jaar in dienst bij de werkgever.

Bij de kantonrechter

De werknemer vindt het ontslag kennelijk onredelijk omdat de gevolgen van het ontslag voor hem te ernstig zijn. Maar de kantonrechter vindt dat de werknemer zijn stelling niet concreet genoeg heeft onderbouwd. Met de algemene stelling dat het met zijn 61-jaar lastig is om een andere baan te vinden, kan de rechter geen goede belangenafweging maken. De werknemer gaat in hoger beroep.

In hoger beroep bij het hof

Het hof vind het ontslag wel kennelijk onredelijk. De werknemer heeft in totaal ongeveer 11 jaar voor de werkgever gewerkt en de mogelijkheden voor ander werk waren gering, gezien de leeftijd van de werknemer. Achteraf blijkt dat ook. De werknemer is in de WW terechtgekomen.

Bij de Hoge Raad

De werkgever gaat in cassatie. Inmiddels schrijven we september 2010, bijna 4,5 jaar na het ontslag. De werkgever had aangevoerd dat de werknemer een andere baan is aangeboden en dat dat ook meegewogen moest worden. De Hoge Raad is het daar mee eens. Bij de beoordeling van het gevolgencriterium moeten nu eenmaal alle omstandigheden van het geval worden meegewogen. Zeker gezien het feit dat de werkgever het argument nog eens herhaald heeft voor het hof en ook bewijs heeft aangeboden. Al eerder in de rechtspraak (JAR 2009/29) is oordeelde de Hoge Raad dat de rechter moet ingaan op een relevant verweer van de werkgever over de mogelijkheden om ander passend werk te vinden. Dat geldt ook voor een aanbod van een out-placementtraject (LJN BD 3941).

Een lange adem

De Hoge Raad  vernietigt het arrest van het hof omdat daarin geen aandacht is besteed aan het geweigerde aanbod van een andere baan en verwijst het geding naar het hof Arnhem. Die mag de zaak verder behandelen en beslissen. De partijen moeten dus nog even geduld hebben….

LJN BM7049
Hoge Raad
Aanbod ander werk
Cassatie
03 september 2010 

Door mr. Ingrid Kooijman
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.