55-jarige werknemer zonder ontslagvergoeding naar huis

0

Een werknemer die al een hoge bovenwettelijke uitkering uit de cao krijgt, krijgt van de rechter geen ontslagvergoeding mee. De werkgever is eigenrisicodrager en moet al opdraaien voor de € 35.000 uitkeringskosten.

De situatie

Een werkgever in het voortgezet onderwijs vraagt de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een 55-jarige medewerker vanwege disfunctioneren en een verstoorde arbeidsverhouding.
Na 2 assessments is de werknemer afgewezen voor een functie van hoofd facilitaire dienst en is hij tegen zijn oude salaris van coördinator facilitaire dienst, conciërge werkzaamheden gaan verrichten. Sindsdien is er het een en ander voorgevallen en functioneert de werknemer niet goed. De werkgever heeft – naar eigen zeggen – voldoende actie ondernomen om de situatie te verbeteren.

De vordering

De werkgever verzoekt nu om ontbinding van de arbeidsovereenkomst zonder een ontslagvergoeding en met veroordeling van de werknemer in de proceskosten.

Het verweer

De werknemer is het niet eens met het ontbindingsverzoek. Als zijn arbeidsovereenkomst toch wordt ontbonden, wil hij een vergoeding van € 58.690,59 (C=1,5).

Het oordeel

De kantonrechter overweegt dat de situatie onwerkbaar is geworden, en dat het er niet op lijkt dat de de schuld bij de werkgever ligt. De gevraagde vergoeding is dus niet aan de orde. Sterker nog, de rechter vindt dat de werknemer helemaal geen recht heeft op een vergoeding omdat hij op grond van de cao al een forse bovenwettelijke uitkering krijgt.
De werknemer stelt dat de kans op ander werk voor hem erg klein is. Daarom gaat de rechter er van uit dat hij is aangewezen op een WW-uitkering. Daarnaast krijgt de werknemer de bovenwettelijke uitkering uit de cao: de eerste twaalf maanden 78% van zijn laatstverdiende salaris en daarna 24 maanden 70%, gevolgd door nog 66 maanden een aanvullende uitkering van 70% van zijn laatstverdiende salaris.
Omdat de werkgever eigenrisicodrager is voor deze uitkeringskosten is zij totaal ongeveer € 35.000 kwijt. Gelet op de omvangrijke bovenwettelijke uitkering en de kosten hiervan voor de werkgever, ziet de kantonrechter geen reden om de werknemer een vergoeding naar billijkheid toe te kennen.
 
LJN BQ6897
Kantonrechter Nijmegen
Ontslagvergoeding
Eerste aanleg
03 mei 2011

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.