13 signalen dat iemand ontslag gaat nemen

1

De arbeidsmarkt trekt aan. Werknemers die al een tijdje waren uitgekeken, maar eerder geen geschikte vacatures zagen, zouden nu de stap kunnen wagen. Hoe herken je als werkgever dat iemand weg wil?

Er is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan naar gedrag dat een bepaalde handeling kan voorspellen. Zo weten we vrij nauwkeurig hoe partners zich gedragen die op het punt staan vreemd te gaan of uit elkaar te gaan. Maar ook pokerspelers en sporters kijken naar elkaars gedrag om het spel van de ander te voorspellen. Zelfs criminelen kijken naar groepsgenoten om geïnfiltreerde agenten eruit te pikken. Hoog tijd dus om dergelijke signalen ook in organisaties op te gaan merken.

Onderzoeksopzet

Alles over de onderzoeksopzet vind je bij de Harvard Business Review. In eerste instantie werd aan managers gevraagd om het gedrag te beschrijven van mensen die de organisatie de afgelopen twee jaar hadden verlaten. Ook aan medewerkers die recent van baan waren gewisseld, werd gevraagd om hun (eigen) gedrag te beschrijven. Daar kwamen wat gekke dingen uit (‘Ik begon me slonziger te kleden’), maar ook voorspelbare (‘Ik gaf me minder snel op voor speciale projecten’). De meer dan 900 gedragingen werden gecategoriseerd, gecontroleerd en gedubbelchecked. En uiteindelijk kwamen er dertien gedragingen uit die behoorlijk voorspellen of iemand binnen een jaar vertrekt.

Resultaten

De dertien gedragingen die een vertrek voorspellen:

 1. Iemands productiviteit daalt ongebruikelijk.
 2. Iemand gedraagt zich minder als een teamplayer.
 3. Iemand doet alleen nog de minimumhoeveelheid werk – en dat vaker dan normaal.
 4. Iemand probeert minder zijn leidinggevenden te pleasen dan anders.
 5. Iemand wil zich minder commiteren aan langetermijndoelen dan anders.
 6. Iemand laat een negatieve gedragsverandering zien.
 7. Iemand laat minder inzet en motivatie zien.
 8. Iemand is minder gefocust op het werk dan anders.
 9. Iemand laat vaker dan anders ontevredenheid over zijn baan merken.
 10. Iemand laat vaker dan anders ontevredenheid over zijn baas merken.
 11. Iemand vertrekt vaker voor vijf uur van zijn werkplek dan anders.
 12. Iemand heeft zijn enthousiasme verloren voor de missie van de organisatie.
 13. Iemand heeft minder interesse in het werken met klanten dan anders.

Sommige – schijnbaar erg duidelijke – gedragingen haalden de uiteindelijke lijst niet. Zo schijnt het niet zoveel uit te maken of iemand zijn cv bijwerkt en laat slingeren bij de printer. Ook mensen die ineens veel vaker werk missen om ‘naar de dokter’ te gaan, vormen geen risicofactor.

Beleid

Het slotadvies van de onderzoekers is: als je weet wie er mogelijk weggaan, maak dan speciaal beleid op díe mensen. Het is bijvoorbeeld veel nuttiger om aan díe mensen regelmatig ‘stay interviews’ aan te bieden, dan algemeen beleid te ontwikkelen voor álle medewerkers. Kijk in zo’n gesprek wat iemand momenteel mist, en misschien wel nodig heeft om te kunnen blijven.

Bron: If You’ve Got Leavin’ on Your Mind: The Identification and Validation of Pre-Quitting Behaviors. Journal of Management. Vol. XX No. X, Month XXXX 1–27

 

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.

1 reactie

 1. Een interessant artikel! Vooral de zin: “als je weet wie er mogelijk weggaan, maak dan speciaal beleid op díe mensen.” is het doordenken waard. Misschien kan je werknemers binnen je bedrijf eigenlijk niet missen, maar willen ze weg, omdat ze behoefte hebben aan een (tijdelijke) nieuwe uitdaging. Het is de uitdaging om werknemers (tijdelijk of structureel) nieuwe uitdaging te bieden, waardoor je hen uiteindelijk binnen je bedrijf weet te houden. Het is dan alleen wel van belang om de werknemers hierin te faciliteren.