Onderwerp: Ontslag

Misschien wel het minst leuke onderdeel waar je als HR mee te maken hebt: ontslag. De Nederlandse wet kent een gesloten stelsel van ontslagrecht. Dit betekent dat een arbeidsovereenkomst alleen maar kan eindigen op een in de wet geregelde manier. Zo kan er opzegging zijn met toestemming van UWV, ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter en opzegging tijdens de proeftijd. Ook wederzijds goedvinden, ontslag op staande voet of het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd kunnen redenen zijn om een arbeidsovereenkomst te eindigen. De genoemde redenen zijn slechts enkele voorbeelden. Blijf op de hoogte van alle ins en outs over ontslag door het volgen van deze pagina. Lees hier ook over onderwerpen als aanzeggen, afspiegelingsbeginsel, de beëdigingsovereenkomst, collectief ontslag, diefstal, disfunctioneren, wachtgeld en werkweigering.

Uitgelichte blog

Hoe los je een arbeidsconflict op met mediation? Mediator Paula Boshouwers legt aan de hand van een casus uit hoe partijen in korte tijd een oplossing hebben bereikt en kostbare procedures hebben vermeden.

Lees het hele blogartikel

Artikelen over het onderwerp ontslag

Ontslag
Wat betekent de Wab voor HR: het ontslagrecht

Het is belangrijk dat u op de hoogte blijft van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab). In een reeks leidt Thijs de Jong, advocaat bij RWV Advocaten, u in vogelvlucht door de belangrijkste onderdelen van de Wab. Deel 2: het ontslagrecht.

Ontslag
Waarom het ontslagrecht spannend blijft voor HR

Het ontslagrecht blijft voor werkgevers en HR een uitdaging, want het is nog steeds erg lastig om via de kantonrechter ontslag (eenzijdig) af te dwingen. Hoe vaak worden ontslagprocedures van werkgevers toegewezen?

Ontslag
Webinar over wangedrag bij werknemers

Wat kun je en mag je als werkgever doen bij wangedrag van een werknemer? Arbeidsrechtsadvocaat Maarten van Gelderen geeft op 26 juni een webinar over dit onderwerp. Bekijk hier alvast de promo.

Ontslag
Terugkijken: HR Journaal over nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft zijn Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) voor internetconsultatie vrijgegeven. Met het wetsvoorstel moet onder meer de kloof tussen vaste contracten en flexibele arbeid verminderen. Het HR Journaal van a.s. donderdag staat in het teken van het wetsvoorstel.

Blog
BlogWat kan HR leren van de ontslagzaak over bitcoins?

Nieuwe tijden, nieuwe technieken en nieuwe betaalmogelijkheden brengen ook weer nieuwe onderwerpen in de rechtspraak, signaleert jurist Edith van Schie. Het is belangrijk om je hier als werkgever in te verdiepen, zodat je goed voorbereid in de rechtszaal verschijnt. 

1 2 3 26