Taak ondernemingsraad bij arbobeleid

0

Over arbobeleid heb je niet alleen als P&O’er of arbomedewerker iets te zeggen. Wanneer het om beleid rondom arbeidsomstandigheden gaat, heeft ook de ondernemingsraad zeggenschap.

Bij bedrijven met vijftig medewerkers of meer is het verplicht om een ondernemingsraad in te stellen. Eén van de taken van de OR is het zorgen van goede arbeidsomstandigheden. Als een werkgever iets wil wijzigen in het arbobeleid, moet hij daarvoor eerst instemming vragen aan de ondernemingsraad. Dit is vastgelegd in de Arbowet en in artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden.

De ondernemingsraad moet bijvoorbeeld om instemming worden gevraagd bij:

  • de keuze van en contract met de arbodienstverlener;
  • de opzet en uitvoering van de risico-inventarisatie en -evaluatie;
  • de opzet en uitvoering van het bijbehorende plan van aanpak.

In artikel 12 lid 2 van de Arbowet staat dat de werkgever met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging overleg moet voeren over alle zaken die met het arbobeleid te maken hebben en over de uitvoering van dit beleid. Hierbij moet actief informatie worden uitgewisseld, zo staat vastgelegd in de wet.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.