Praktijkvraag | Moet een werkgever een OR oprichten?

0

Een organisatie heeft sinds kort meer dan vijftig werknemers. Moeten zij een ondernemingsraad (OR) oprichten? En wat doe je als er geen kandidaten zijn?

Een organisatie met meer dan vijftig werknemers moet een ondernemingsraad (OR) hebben. Maar er moeten natuurlijk wel mensen zijn om in de OR zitting te nemen. Als daarvoor (bijna) geen mensen zijn te vinden, dan hoeft de werkgever niet zelf mensen aan te wijzen om in de OR plaats te nemen. Als de werkgever kan aantonen dat hij zijn best heeft gedaan om een OR te vormen, dan is dat in principe genoeg.

Oproepen

Het is raadzaam om een aantal (bijvoorbeeld 3) oproepen te doen aan de werknemers om zich kandidaat te stellen, bijvoorbeeld via intranet, in een interne nieuwsbrief en/of per mail aan iedere werknemer persoonlijk. In de laatste uiting zou de werkgever dan kunnen opnemen dat zich tot dan toe geen kandidaten hebben gemeld en dat – als dat zo blijft – geen OR gevormd kan worden. Dit kan de onderneming bijvoorbeeld iedere 2 tot 3 jaar herhalen. Bij deze aanpak zal de onderneming geen verwijt gemaakt kunnen worden dat het geen OR heeft.

Wet op de ondernemingsraden

Op grond van de Wet op de ondernemingsraden heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht als de werkgever een regeling op het gebied van personeelsopleiding wil vaststellen, intrekken of wijzigen.

  • In samenwerking met XpertHR plaatsen we iedere week een praktijkvraag. Deze vraag wordt beantwoord door juristen van XpertHR. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Vraag een demonstratie aan >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Edith van Schie is auteur bij XpertHR. Daarnaast is zij adviseur op het gebied van arbeidsrecht en HR. Edith is jarenlang actief geweest als arbeidsrechtadvocaat, maar heeft de zaken ook een paar jaar van een ‘andere kant’ kunnen bekijken toen zij bij de rechtbank werkzaam was. Zij publiceert over arbeidsrecht en HR.