Workshop: HR-Wiki

1

HRM’er Marco Hendrikse neemt u mee in de online wereld. Hij laat u in een paar praktische stappen zien hoe u de techniek eenvoudig voor u kan laten werken in uw werk als professional. Deze keer antwoord op de vraag: wat is een wiki, wat kun je ermee als P&O’er en hoe zet je snel en simpel een wiki op?

HR-Wiki

Wat is een wiki, wat kun je ermee als P&O’er en hoe zet je snel en simpel een wiki op?

Een wiki is een applicatie of (web)toepassing, waarmee documenten gezamenlijk kunnen worden bewerkt. Wikipedia is het meest bekende voorbeeld. Het grote voordeel van een wiki is het gebruiksgemak: het is heel eenvoudig om informatie aan te maken, te updaten en uit te wisselen. Als gezamenlijk aan een project wordt gewerkt, dan kan dat via een wiki. Denk aan het opzetten van een nieuw salarishuis, het ontwikkelen van functieprofielen of het schrijven van een beleidsplan voor komend jaar. Voordelen van werken via een wiki zijn onder meer het terugdringen van het aantal e-mails, kennisdeling, het stimuleren van samenwerking en het niet meer kwijt raken van documenten. In deze workhop laat ik u in 5 stappen zien hoe u in 10 minuten met uw eigen wiki aan de slag kunt.

Stap 1: Software zoeken

Via internet is gratis wikisoftware te verkrijgen. Ik gebruik www.wikispaces.com voor deze workshop. Door te googelen op ‘wiki software’ kunt u nog veel meer (gratis) wiki software vinden. Het voordeel van wikispaces is dat geen software op de eigen computer of het netwerk hoeft te worden geïnstalleerd. Er is dus ook geen technische kennis nodig. 

Er is ook (gratis) Nederlandstalige wiki-software beschikbaar. Dit is dan wel software die op het eigen computernetwerk moet worden geïnstalleerd. Als organisaties in eigen beheer een wiki op willen zetten en het kan ook ict-technisch, dan is het installeren van Nederlandstalige wiki-software op het eigen netwerk mogelijk. mail staat een link. Hierop klikt u en u kunt beginnen met uw eerste wiki.

Sap 2: Aanmelden

Ga naar www.wikispaces.com en vul de gegevens bij “Get started” in. Vervolgens ontvangt u een e-mail. In deze e-

Stap 3: Wiki maken

Na het inloggen, klikt u op “Create a new wiki” bovenaan het scherm. U komt dan in een scherm (figuur 1) waar u de titel en het beveiligingsniveau van de wiki kunt aangeven. Het beveiligingsniveau geeft aan wie de wiki kan bekijken en bewerken.

Als u hier op “Create” klikt, krijgt u een nieuw scherm te zien. Hier klikt u op “New page” en vult u de naam van de pagina (wiki) in. Klik vervolgens op wederom op “Create”. 

Figuur 1

Stap 5: Inhoud toevoegen

U kunt meteen starten met het typen van een tekst. Het programma werkt als een normaal tekstverwerkingsprogramma. Tevens is er de mogelijkheid om plaatjes, links en tabellen in te voegen. 

Door op één van de twee “Save”-knoppen te klikken worden gegevens opgeslagen.

Stap 6: Manage Wiki

Door op “Manage wiki” te klikken komt u in het beheersscherm. Hier kunnen anderen uitgenodigd worden om aan de wiki te werken (en daar is het tenslotte om begonnen, gezamenlijk een document maken). Er kunnen onderwerpen toegevoegd worden, er kunnen rechten toegewezen worden, de wiki kan een ander uiterlijk worden gegeven, worden verwijderd, enz.

Figuur 2

Kortom, in een oogwenk zet u een wikipagina op waarop gezamenlijk aan documenten kan worden gewerkt. En het is nog spannend ook, wat de motivatie om daadwerkelijk bij te dragen aan het document alleen maar verhoogd.

Succes!

Voor meer informatie: http://www.commoncraft.com/video-wikis-plain-english  Hier ziet u een filmpje van 4 minuten over het gebruiken en opzetten van een wiki.

DIt artikel is ook verschenen in P&Oactueel magazine, nummer 3 2009.
Bekijk ook de pdf van dit artikel »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie