Wie zijn de winnaars van de HRtop 100?

0

Antoon Vugts, HR Manager bij Gielissen Interiors-Exhibitions-Events, is winnaar van de HRtop 100 vakjuryprijs. Zijn impact en ondernemerschap waren voor de jury doorslaggevend. De publieksprijs is gewonnen door Elbrich Batstra, HR director bij Young Capital.

De jury prees Vugts om zijn impact en ondernemerschap binnen zijn organisatie. De HR-professional startte bij familiebedrijf Gielissen Interiors-Exhibitions-Events toen het bedrijf in een volstrekte crisis verkeerde en een compleet veranderproces moest doorstaan. De jury roemde Vughts positieve kant gedurende dit proces. ‘Hoe ga je met mensen om in zo’n situatie en hoe druk je een positieve stempel op periodes van ontslag en onzekerheid. Vught slaagde erin om toch trots in het bedrijf te krijgen en de werknemers in dat gevoel te laten delen. Deze kandidaat is niet trots op wat het bedrijf is, maar trots op de mensen in het bedrijf’, aldus de jury.

Ruimte voor HR

‘Ik had dit niet verwacht’, reageert Vugts verrast op zijn winst. ‘Onder de genomineerden zaten veel HR directeuren van multinationals. Zelf heb ik jarenlang bij mulitinationals gewerkt als HR directeur, maar heb een paar jaar geleden de stap naar een kleiner bedrijf gemaakt. Ik hoopte daar nieuwe uitdagingen te vinden. HR is alleen maar een vak als je de ruimte krijgt om dat vak ook echt te beleven. Samen met alle 300 medewerkers hebben we de crisis doorstaan en hebben we iedereen kunnen behouden. Daar ben ik trots op. Het gemak waarmee grote bedrijven tegenwoordig mensen wegstrepen vind ik zorgelijk. Praat als HR niet alleen maar over mensen, maar praat met je medewerkers en geef ze verantwoordelijkheden.’

Publieksprijs

De publieksprijs is gewonnen door Elbrich Batstra, HR director bij Young Capital. Zij ontving de meeste stemmen die online waren uitgebracht. Ook Batstra reageert verrast op haar winst: ‘Ik krijg zoveel mooie reacties, ik voel me erg geliefd.’ Ook in de visie van Batstra staat de menselijke kant van werknemers voorop: ‘Het draait uiteindelijk om de mensen die het doen, dat is het startpunt van je bedrijfsvoering. En misschien nog wel het belangrijkste: practice what you preach. Je kunt wel een mooie marketingcampagne verzinnen voor je bedrijf, maar als je daar qua beleid niet op aansluit ben je de mensen die je werft ook direct weer kwijt.’

Behoud van cultuur

Toen Batstra zo’n drie jaar geleden startte bij Young Capital was het een beginnend bedrijf. ‘We zijn van 100 naar 600 medewerkers gegaan in korte tijd. Het gaat er nu om dat we onze cultuur behouden. Wij investeren in mensen die bij ons werken en we verwachten dat zij zich ook volledig inzetten. Hoe houd je de focus hierop, nu het bedrijf zo hard groeit? Dat is één van de focuspunten in mijn beleid’, aldus Batstra.

De HRtop 100 wordt ieder jaar georganiseerd door HRcommunity, RaymakersvdBruggen en P&O Actueel.

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.