‘Werknemer verantwoordelijk voor eigen ontwikkeling’

2

Organisaties vinden dat de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de medewerker meer bij de medewerkers zelf hoort te liggen, dan bij de organisatie.

Met name van hoger opgeleiden verwachten werkgevers dat zij zelf initiatieven ontplooien om zich verder te ontwikkelen. Voor wat betreft het bijsturen hierin, zien organisaties een taak weggelegd voor zowel de leidinggevende als de werknemer. Voor het vastleggen van de leerdoelen van de medewerker is het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) het meest gangbare middel. Dit blijkt uit een onderzoek dat HRD-specialistenbureau Improvels deed bij 71 grote Nederlandse organisaties.

Halfjaargesprek
Reden genoeg voor werknemers om goed voor de dag te komen tijden het halfjaargesprek, dat bij veel organisaties deze maand op de planning staat. Volgens Ina Kurvers, directeur bij Improvels, zijn werknemers aan zet om de touwtjes in handen te nemen tijdens het halfjaargesprek.

Kurvers: ‘In de meeste organisaties zijn aan het begin van het jaar de doelstellingen voor komend jaar vastgesteld. Het halfjaargesprek is bij uitstek het ideale moment om deze doelstellingen te bespreken en, waar nodig, bij te sturen. Zo kan het zijn dat de omstandigheden binnen het bedrijf bijvoorbeeld zijn veranderd, waardoor bepaalde doelstellingen niet gehaald konden worden. Maak dit dan ook vooral bespreekbaar met je leidinggevende, zodat je daar aan het eind van 2011 niet op wordt afgerekend. Een goede voorbereiding bij het ingaan van het halfjaargesprek is dus het halve werk.’

Werknemer niet alleen hoofdrolspeler, ook regisseur
Improvels constateert een trend van ‘zelfgestuurd leren’. ‘Waar in de afgelopen jaren de verantwoordelijkheid van leren en ontwikkelen meer bij de werkgever lag, zie je dat organisaties steeds meer de eigen verantwoordelijkheid van de werknemers stimuleren. De werknemer neemt zelf de beslissing welke kant hij op wil en wat hij daarvoor nodig heeft. Hij is steeds meer zelf regisseur én hoofdrolspeler. Het is vervolgens aan de organisatie om daar de randvoorwaarden bij aan te geven’, aldus Kurvers.

POP populair
Improvels vroeg aan organisaties hoe zij de medewerkers ondersteunen bij het nemen van verantwoordelijkheid en initiatief. De populairste manier is het inzetten van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).

Improvels geeft werknemers 5 praktische tips om goed voorbereid het halfjaargesprek in te gaan:

  1. Ga actief het gesprek in; wat vind je zelf van het afgelopen half jaar, ben je tevreden? Wanneer doelstellingen niet zijn gehaald, heb je een verklaring waaraan dit lag? Aan jezelf of misschien aan omstandigheden in de organisatie waar je zelf geen invloed op had.
  2. Neem zelf de verantwoordelijkheid als het gaat om persoonlijke ontwikkeling; welke kant wil je op, en wat heb je daarvoor nodig?
  3. Stel, wanneer je leidinggevende dit niet doet, zelf een persoonlijk ontwikkelingsplan op.
  4. Durf zelf voorstellen te doen en neem het initiatief tot het alvast inplannen van periodieke gesprekken in het komende half jaar. Plan ook alvast een zogenaamd ‘mijlpaal’-moment, waarop het in het komende half jaar mogelijk is om zaken bij te sturen.
  5. Zorg dat de gemaakte afspraken meetbaar en – niet minder belangrijk – haalbaar zijn.
Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Voorafgaand aan mijn werkeloosheid heb ik dus een 4 jarige HBO opleiding P&A gevolgd. Gevolg dat ik hierdoor overgekwalificeerd was bij mijn vorige werkgever en werkgevers momenteel nog niet zo ver zijn dat een 45 plusser dit ook nog doet Ben zelf 51 jaar en nu dus op zoek naar die werkgever die dit waardeert!

  2. @ Sylvia: dat heb je in eigen hand Sylvia. Je opleiding was denk ik niet het probleem….