Werkgever regelt klokkenluiden onvoldoende

0

Er is in ons land amper een werkgever te vinden die in zijn organisatie de gedragscode voor klokkenluiden van de Stichting van de Arbeid gebruikt. Bedrijven en instellingen hebben daardoor vaak geen goede regeling voor het melden van ernstige misstanden.

De onbekendheid van de gedragscode van de Stichting van de Arbeid komt naar voren uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De code, die dateert uit 2003, blijkt bij slechts 27 procent van de werkgevers en 36 procent van de werknemers bekend te zijn. Ook heeft slechts 10 procent van de bedrijven een klokkenluidersregeling en bevat geen enkele CAO afspraken over dit onderwerp.

Vertrouwenspersoon

De meeste bedrijven hebben wel een regeling voor het aankaarten van misstanden, problemen en klachten. Werknemers kunnen hiervoor dan bijvoorbeeld terecht bij een vertrouwenspersoon. Toch voldoet slechts 12 procent van de bedrijven met dit soort regelingen aan alle voorwaarden uit de gedragscode van de Stichting van de Arbeid.

Wettelijke verplichting

Bedrijven die wel een specifieke regeling voor klokkenluiders hebben, zijn doorgaans grote ondernemingen. Voor beursgenoteerde bedrijven is een klokkenluidersregeling verplicht op basis van de Code Tabaksblat. Minister De Geus van SZW is voorlopig niet van plan om met aanvullende wetgeving te komen. Wel heeft hij

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.