Waar staat HR over tien jaar?

3

Er wordt door HR innovators en trendwatchers flink gespeculeerd en gefantaseerd over de toekomst van HR. Generaties X, Y en Z zullen op de werkvloer in de clinch raken. Met het vertrek van de laatste babyboomers zullen enorme arbeidsschaarste en een nijpend tekort aan kennis en ervaring ons voorland zijn. Er zullen geen vaste arbeidsrelaties meer zijn en iedereen werkt wanneer en waar hij maar wil.

Zelfs je reinste HR-science fiction kom je tegen op de diverse blogs en fora. Management consultant Josefine Leerschoon, eigenaar van J. Leerschoon HRM, blijft liever met beide benen op de grond als ze het heeft over de toekomst van HR.

‘Tien jaar geleden dacht men dat medewerkers binnen tien jaar in een strak schema zouden werken en competentiegestuurd hun carrière zouden invullen. Anno 2010 valt dat allemaal wel mee. Er zijn genoeg hypes, maar die slaan over het algemeen maar tijdelijk aan.’

Leerschoon verwacht wel veel van de verdere ontwikkeling van e-HRM, omdat de laatste paar jaar al steeds meer P&O’ers én werknemers de voordelen ervan ervaren. ‘Medewerkers kunnen zelf eenvoudige wijzigingen uitvoeren, verlof, verzuim, het gaat steeds vaker digitaal. En dat is mooi, want de HR-afdeling zit niet te wachten op eindeloze administratieve handelingen. Ook het verkrijgen van managementinformatie verandert en deze komt beter beschikbaar.’

Allemaal positieve ontwikkelingen, vindt ze: ‘HRM kan dan de echte adviseur worden en naast de adviestaken breder gaan werken als organisatieadviseur, om op termijn de echte business partner worden’.

Ook als het gaat om recruitment en opleiding & ontwikkeling verwacht Josefine veel verandering de komende jaren: ‘Recruitment zal meer en meer digitaal gaan en daar ben ik niet echt blij mee. Het selecteren van mensen blijft toch een persoonlijke inschatting op basis van kennis en ervaring. Studies en opleiding via de computer, meer zelfwerkzaamheid, daar verwacht ik een opkomst in. Dagje thuis studeren met een digitaal studieprogramma bijvoorbeeld’.

Opvallend is Leerschoons ‘down to earth‘-houding als ze haar visie geeft op waar HR over tien jaar zal staan. ‘Ach, tien jaar is niet zoveel en het afgelopen decennium is er ook minder veranderd dan ik had gedacht. Mijn wens is dat HRM een brede adviesfunctie voor het management zal worden, die kant gaan diverse bedrijven nu al op. HRM zal volgens mij zeker niet verdwijnen. Er zal wél veel meer van een adviseur worden verwacht. Dat blijft een leuke en boeiende functie, ook in de toekomst.’

Praat mee over de toekomst van HR
Donderdag 3 juni a.s. organiseert Raet een gratis online seminar over de toekomst van HR, in de vorm van een webcast. Alle HR-professionals kunnen hieraan kosteloos deelnemen. Wilt u meepraten over de toekomst van HR?
Schrijf u nu in en geef aan welke onderwerpen voor u van belang zijn »

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Mevr. Leerschoon ziet het goed. Nuchter en realistisch. Ik kan mij daar volledig bij aansluiten. hypes zijn tijdelijk van aard en vormen een bron van inkomsten voor consultants. Uiteindelijk resultaat is vaak nihil. Gewoon doen waar wij goed in zijn. Adviseren, meedenken, coachen, faciliteren en laten zien wat je financieel en strategisch bjidraagt.
    gr

  2. Leon Algra op

    Ik kan me bij de vorige spreker wel aansluiten. De toekomst van HRM – en dan doel ik niet alleen op de HR-afdeling, maar veel meer uitgaan van de HR-FUNCTIE – zal niet zo sterk veranderen. Als de HR-adviseur al meer adviseur wordt, kan adviseren, begeleiden, ondersteunen, coachen en faciliteren zijn we al een heel eind.

    Overigens stel ik vast door de inzet van de HR IMPROVEMENT SCAN dat wat de toekomst van de HR-FUNCTIE ook mogen zijn, verschillend is voor elke organisatie. Ik heb het dan niet alleen over de brede adviesfunctie vanuit de HR-adviseur, maar heb het ook over de verantwoordelijkheid die managers en leidinggevenden hebben in HRM.