Vrouwenquotum voor bedrijven is zwaktebod

0

Hans de Boer, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW, stelde bij de presentatie van de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2016 dat het een zwaktebod is om bedrijven via een quotum te verplichten meer vrouwen in de top te krijgen. Hij noemde een dergelijke regel een belediging voor vrouwen.

De Boer kreeg bijval van minister Jet Bussemaker, die het quotum een ‘paardenmiddel’ noemde waarvan ze hoopt het nooit in te hoeven zetten. Wel wil zij het nog steeds hebben over een mogelijke boete voor bedrijven die niet aan het streefcijfer van 30 procent voldoen en onvoldoende kunnen uitleggen waarom dat zo is.

Het aantal vrouwen dat aan de top staat bij de vijfduizend grootste bedrijven in Nederland blijft nog altijd ver achter bij het gewenste niveau van 30 procent. In raden van commissarissen bleek halverwege 2013 13 procent van de zetels door vrouwen te worden bezet. In de besturen van ondernemingen was dat ruim 10 procent.

In de laag onder de top zitten steeds meer vrouwen volgens De Boer, en in de database van Stichting Topvrouwen zitten inmiddels ook al meer dan duizend hooggekwalificeerde vrouwen. ‘Er zijn in mijn ogen geen excuses meer om niet verder door te pakken de komende jaren’, aldus De Boer. ‘Ik blijf iedereen die spiegel voorhouden en laat geen mogelijkheid onbenut om dit geluid te laten horen.’

‘De cijfers zijn voor nu ietwat teleurstellend, maar er is sprake van een kentering’, volgens minister Bussemaker. ‘Het vergroten van de urgentie is wel nodig, want in dit tempo schiet het niet op.’ Ze benadrukte wel dat het beleid op het gebied van vrouwen aan de top nut heeft.

Niet alleen vanwege de emancipatie zouden bedrijven moeten streven naar meer vrouwen aan de top, volgens onderzoek van Graydon. Een bedrijf met een bestuur zonder vrouwen zou namelijk meer kans lopen op een faillissement.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.