‘Vitaal leiderschap is de basis van duurzame inzetbaarheid’

0

De werkzaamheden van HR-professionals en managers veranderen. Daarom staat leiderschap steeds vaker op de agenda van bedrijven. Hoe kan HR medewerkers vitaliseren, inspireren en motiveren? Vitaal leiderschapscoach Sandra Djukanovic legt het u uit tijdens het HR Journaal.

Meer uit medewerkers halen vraagt iets van uzelf en van uw manier van leidinggeven. Zo is het niet alleen de taak van een leidinggevende maar ook van HR(-managers) om vitaliteit te vertalen naar vitale medewerkers. Maar hoe pakt HR dit aan in een organisatie? ‘Er zijn diverse programma’s voor strategisch vitaliteitsmanagement. Denk bijvoorbeeld aan borging in de managementlijn, waarin het programma eerst wordt opgenomen door de bovenste laag van een organisatie. Zodra het management de nieuwe cultuur begrijpt en doorheeft, kunnen zij dit natuurlijk overbrengen aan de rest van het bedrijf.’

Duurzame inzetbaarheid versus vitaal leiderschap

Het thema vitaal leiderschap komt dichtbij duurzame inzetbaarheid. Werknemers duurzaam inzetten gaat over het goed, enthousiast en actief werkzaam blijven op langere termijn. ‘Vitaliteit overbrengen aan medewerkers werkt op korte termijn en is meer gericht op het individu. Dat is de eerste stap naar duurzame inzetbaarheid op lange termijn. Naast duurzame inzetbaarheid komt vitaal leiderschap ook dicht bij de zelfbeschikkingstheorie, waarin uit wordt gegaan van drie aspecten: autonomie, binding en competenties. Dit abc’tje kunt u integreren in uw manier van leiding geven en dat inspireert de medewerker weer om daar in te floreren.’

Roept dat weerstand op bij HR?

‘HR moet medewerkers en het management meekrijgen. Door de veranderende rol van HR blijkt dat nogal lastig te zijn, maar toch een belangrijk issue. Doordat HR-specialisten vaak mensenmensen zijn, voelt een nieuwe cultuur niet als opgelegd management en kan de bovenste laag hier ook van bewust van worden.’ Werken medewerkers niet mee? Dan kan dat leiden tot mogelijke gevolgen voor uitval, burn-outs, verzuim en verloop. ‘Als werknemers zich beperkt voelen in autonomie en niet betrokken worden bij het werk, dan levert dat stress op. Zo dalen ook de productiviteit en de effectiviteit van het werk.’ Zodra HR een bepaalde positie heeft binnen de organisatie en goed communiceert met de bovenste laag, dan kan het als beleid worden ingevoerd.

  • Meer over vitaal leiderschap? Kijk het HR Journaal gratis terug, waar Sandra Djukanovic aan tafel schrijft bij arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen. Kijk terug!

    Maarten van Gelderen en Sandra Djukanovic

 

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.