Vier tips om medewerkers productiever te maken

0

Gebruik wetenschappelijke inzichten voor het verhogen van de productiviteit van medewerkers.

Jennifer DeBartolo geeft vier tips om medewerkers productiever te maken, zonder dat er meer uren gewerkt hoeven te worden.

1. Begin met bewegen

Dit lijkt volgens DeBartolo contra-intuïtief, maar 30 minuten lichaamsbeweging per dag (onder werktijd) resulteert in een verhoogde productiviteit en minder ziekteverzuim.

Volgens onderzoek zorgt ‘ongedwongen’ lichaamsbeweging voor de grootste productiviteitsstijging. Als medewerkers ‘gedwongen worden’ om fysiek actief te zijn rapporteren ze zelf een aanzienlijke stijging van hun productiviteit. Hun productiviteit stijgt inderdaad, maar minder sterk dan wanneer de lichaamsbeweging zonder dwang plaatsvindt. Het onderzoek concludeert dat een investering van 2,5 uur per week zorgt voor een hogere productiviteit.

Voor werkgevers is het dus aantrekkelijk beweging te stimuleren middels wandelclubjes, het inrichten van een eigen fitnessruimte of het verstrekken van abonnementen voor een fitnessclub in de buurt.

2. Help anderen

Onderzoekers van de University of Pennsylvania, de Yale School of Management en Harvard Business School komen ook al met een contra-intuïtieve bevinding. De oplossing voor het gevoel dat je te weinig tijd hebt, blijkt het ‘weggeven’ van tijd te zijn. Natuurlijk zorgt dit niet voor meer uren in een dag, maar de subjectieve tijdbeleving van medewerkers wordt erdoor beïnvloed. Door tijd aan anderen te spenderen, bijvoorbeeld het helpen van een collega of het werken voor een goed doel, hebben medewerkers het gevoel meer tijd te hebben. Ze ervaren een gevoel van zelfverwekelijking, voelen zich voldaan en efficiënt en daardoor in staat om nog veel meer taken te volbrengen zonder dat het stressniveau omhoog gaat.

Tijd ‘weggeven’ zorgt voor positieve gevoelens en daardoor meer productieve medewerkers.

3. Zet bloemen en planten neer

Onderzoek van de Texas A&M University toonde aan dat bloemen en planten zorgen voor creatievere medewerkers, die meer ideeën genereerden. Door bloemen en planten op kantoor stijgt de productiviteit van medewerkers:
• Op werkplekken met bloemen en planten stijgt het probleemoplossend vermogen en het genereren van ideeën aanzienlijk
• Mannen genereerden 30% meer ideeën in een omgeving met planten of bloemen
• Vrouwen komen vaker met creatieve, flexibele oplossingen voor problemen

DeBartolo stelt dan ook voor om medewerkers voor hun verjaardag een plant te geven. De werkgever krijgt daar een creatievere, productievere medewerker voor terug.

4. Laat schattige plaatsjes zien

Door het kijken naar schattige plaatjes of filmpjes van bijvoorbeeld puppies, baby’s of kittens gaat de productiviteit omhoog.

Dit werd aangetoond tijdens drie experimenten door de Hiroshima University. Het kijken naar schattige plaatjes zorgt voor positieve gevoelens waardoor de productiviteit stijgt. Tevens bleek dat na het kijken naar schattige plaatsjes deelnemers aan de experimenten taken die gerichte aandacht vragen zorgvuldiger uitvoerden.

Voor veel kantoren betekent dit een herziening van de muurdecoratie. Af en toe een schattig plaatje in een nieuwsbrief of op intranet kan ook helpen.

Deze vier wetenschappelijk onderbouwde tips voor het verhogen van de productiviteit van medewerkers is te vinden op het blog TLNT.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.