‘Veel bedrijven willen geen hiv-patiënt’

0

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven neemt liever geen hiv-patiënt in vaste dienst.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Aids Fonds zondag heeft gepresenteerd. Acht op de tien leidinggevenden vinden dat een sollicitant het tijdens de aannameprocedure moet melden als hij of zij hiv heeft. Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven bang zijn voor een hoog ziekteverzuim bij de werknemer, zegt het fonds. Ook speelt volgens het Aidsfonds mee dat de bedrijven bang zijn dat anderen de ziekte ook oplopen.

Als iemand hiv heeft, kan de ziekte zich ontwikkelen tot aids. Een hiv-besmetting is, sinds een aantal jaren dankzij goede medicijnen een chronische ziekte geworden. Mensen hoeven er niet aan te overlijden.

Volgens de onderzoekers ziet 43 procent van de leidinggevenden liever niet dat een hiv-patiënt in de kantine werkt. Het Aidsfonds vindt dat er geen reden is om bang te zijn voor besmetting als er volgens de hygiëneregels van de horeca wordt gewerkt.

De werkgevers vinden betere voorlichting een oplossing voor de stigmatisering van hiv-patiënten, laat VNO-NCW weten in een reactie op het onderzoek. Daar overlegt de organisatie al over met MKB Nederland, de Hiv Vereniging Nederland en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.