Update Ulrich-rollen

1

De Ulrich-rollen krijgen na een grootschalig onderzoek een update.

De rollen van Dave Ulrich zijn bij veel HR-professionals bekend. In 1997 beschreef HR-guru Ulrich vier rollen die HR-professionals moeten vervullen om de HR-functie effectief te laten zijn binnen een organisatie. In 2005 en 2008 werd daar nog een rol aan toegevoegd en kregen de oorspronkelijke 4 een andere inhoud. Bijvoorbeeld Culture & Change Steward in plaats van Change Agent. De zes rollen krijgen nu opnieuw een (gedeeltelijk) andere invulling.

Kennis en vaardigheden

De RBL Group, waarvan Ulrich een van de partners is, heeft eind december de resultaten van de 2012 HR Competency Study bekendgemaakt. Dit onderzoek is samen met de Ross School of Business van de University of Michigan onder 20.000 personen verricht. In dit onderzoek stond de vraag centraal over welke kennis en vaardigheden succesvolle HR-professionals moeten beschikken.

Competentiedomeinen

In het onderzoek zijn 6 competentiedomeinen geïdentificeerd die HR-professionals moeten bezitten om effectief te zijn en impact te hebben op prestaties van de organisatie:

  • Strategische vormgever (strategic positioner); speelt in op veranderende omstandigheden en begrijpt de impact daarvan op talent, cultuur en leiderschap.
  • Geloofwaardige activist (credible activist); bouwt vertrouwensrelaties op heeft een heldere visie op hoe een organisatie beter kan presteren
  • Bekwaamheid-opbouwer (capability builder); definieert, monitort en creëert de bekwaamheden binnen de organisatie die nodig zijn voor duurzaam organisatiesucces.
  • Veranderkampioen (change champion);  zet en houdt op ieder niveau binnen de organisatie veranderingen in gang.
  • HR-innovator en integreerder (HR innovator and integrator); zoekt nieuwe manieren om HR uit te voeren en integreert die praktijken.
  • Voorstander van technologie (technology proponent); gebruikt technologie om efficiënter te werken, om medewerkers met elkaar te verbinden en streeft naar acceptatie van nieuwe communicatiekanalen zoals sociale media.

Professor Wayne Brockbank die meegewerkt heeft aan het onderzoek: “We kunnen empirisch onderbouwen dat HR-professionals die deze 6 competenties bezitten worden gezien als effectiever, met impact op de prestaties van de organisatie.”

Het gehele bericht, inclusief een aantal quotes, is na te lezen op de site van de RBL Group

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Jeltje Diekemas op

    Ik herken wat er staat. Verwachtte al deze de rollen uitgebreid zullen worden. Goed nieuws dus voor de HR professional!