Twents Buurtzorg-concept gaat naar Zweden

5

De Twentse buurtzorgorganisatie Buurtzorg Nederland gaat de grens over.

Zweden is na Nederland het eerste land waar het succesvolle concept van start gaat. Buurtzorg werkt met kleine, autonome teams verpleegkundigen en ziekenverzorgenden.

Buurtzorgdirecteur Jos de Blok zet in Zweden een aparte organisatie op. Grannvard Sverige gaat op 1 december met het eerste team beginnen. Ook Japan, België en de Verenigde Staten hebben belangstelling, zegt De Blok. ,,In Amerika zijn we in gesprek met AARP, de ouderenbond met 37 miljoen leden.”

In 2007 is Buurtzorg, dat opereert vanuit Almelo, begonnen met een eerste team van wijkverpleegkundigen in Enschede. Nu werken er 4000 verpleegkundigen en ziekenverzorgenden in 380 teams door heel Nederland. De teams zijn zelf verantwoordelijk voor personeel, organisatie en financiën. Daardoor kan de organisatie werken zonder tussenlaag van managers.

De stap naar het buitenland is volgens De Blok een reactie op vragen uit andere landen.

Lees ook:
> Buurtzorg Nederland Werkgever van het jaar

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

  1. Het is altijd leuk om te horen dat een Nederlands bedrijf het in Zweden wil proberen. Met wiens geld gaat men daar investeren? Is de AWBZ in Zweden dan net zo ge?rganiseerd als in Nederland? De scandinavische landen waren toch altijd de best georganiseerde zorglanden? Hoe dan?

  2. ik vind dit het gaafste eerherstel die je maar kunt bedenken voor al die wijkverpleegkundigen die al vanaf de midden jaren zestig zo hebben gewerkt. Hulde aan Jos!

  3. D’r zit wel een directeur aan het roer, uiteraard met daarbijbehorend salaris en (directie)secretaresse…
    Hoeveel winst (marge tussen de kosten van de uitvoerend vpkn en de overige kosten) zal daarvoor gemaakt moeten worden? Was een HBO-V hiervoor niet genoeg? Of is het een HBO-V die zich omhoog gegraaid heeft naar directeur?

  4. Pia van Loon op

    Ook ik werk in de gezondheidszorg en heb ook prive te maken met buurtzorg, voor de zorg van mijn ouders. En als consument, petje af hoe snel en deskundig buurtzorg werkt. Ik hoop dat de gezondheidzorg een voorbeeld neemt hoe het ook anders kan. En ja een goede leider aan het roer is nodig om het schip op koers te houden.

    Proficiaat Buurzorg!!