Train jezelf en help een ander

0

Veel mensen moeten rondkomen van een minimum inkomen. Zij hebben vaak veel meer te bieden dan ze zelf denken. Via Talentcoach kunnen professionals uit het bedrijfsleven hun stadsgenoten die het minder breed hebben coachen, en intussen hun eigen coachings- en managementvaardigheden trainen.

In Den Haag is een bijeenkomst van Talentcoach, waar enkele coaches en ‘coachees’, deelnemers, aanwezig zijn en vertegenwoordigers van een aantal bedrijven die samenwerken met Talentcoach of daarin geïnteresseerd zijn. Ook is de directeur van Het Oranje Fonds aanwezig en er is een eregast, Koningin Màxima. P&Oactueel is ook uitgenodigd.

De opzet van Talentcoach is eigenlijk heel simpel: mensen die op of rond de armoedegrens leven, willen graag terug de maatschappij in, maar hebben hier niet altijd de juiste handvatten voor. Professionals uit het bedrijfsleven willen graag vrijwilligerswerk doen en/of hun coachingsvaardigheden verbeteren. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Talentcoach koppelt deze mensen aan elkaar. Het doel is dat zij een jaar lang aan elkaar gekoppeld blijven.

Zo is er een coachee die gevlucht is uit het buitenland en daar een heel goede baan had. Nu is hij in Nederland en vindt hij het moeilijk om werk te vinden omdat hij de Nederlandse taal en cultuur nog niet zo goed snapt. De koningin geeft aan dat ze hem heel goed snapt, dat zij in hetzelfde schuitje gezeten heeft. Maar wie trouwt met de toekomstige koning wordt natuurlijk op een andere manier begeleid dan een vluchteling.

Zijn coach heeft een goede baan in de private banking en wilde ‘iets terugdoen’. Sinds hij coach is, vindt hij dingen veel minder vanzelfsprekend en is hij zich bewuster geworden van het feit dat niet iedereen het breed heeft. Ook heeft hij zijn eigen coachingsvaardigheden verbeterd.

Ieder koppel bekijkt wat haalbaar is. In eerste instantie wil iedereen een baan, maar dat is niet altijd realistisch. Het doel is vooral om mensen uit de ‘overlever-stand’ te halen en meer te gaan leven. Zo is de vluchteling op dit moment bezig met een cursus Nederlands en is hij Nederlandse diploma’s aan het halen. Een vrouw uit Rotterdam bleek ontzettend goed in het restaureren van oude meubels en wil hiermee een winkeltje gaan beginnen.

Mensen die al langere tijd zonder werk zitten, komen vaak niet meer aan de slag. Zonde, vindt de Koningin. Mensen die moeten rondkomen van een paar euro per dag zijn immers ontzettend ondernemend en doorzettend, en dat is een reden om vertrouwen in hem of haar te hebben.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.