Teamsucces door gedeeld leiderschap

0

Goed teamwerk ontstaat niet vanzelf wanneer je de juiste mensen bij elkaar zet, betoogt Karin Derksen in haar onderzoek waarop ze deze week promoveert aan de VU. Een team heeft ruimte nodig om zich te ontwikkelen en gedeeld leiderschap helpt daarbij.

Werk wordt alsmaar complexer en dat vraagt om continue verandering, vernieuwing en verbetering. Organisaties werken daarom steeds vaker met teams. Maar door de juiste mensen bij elkaar te zetten, heb je nog niet automatisch een winning team, zo betoogt bedrijfskundige Karen Derksen in haar onderzoek waarop ze 7 december promoveert aan de Vrije Universiteit.

Goed teamwerk

Derksen vond dat de succesvolste teams ruimte maken voor teamontwikkeling. Daarbij gaat het om vier activiteiten: toekomst creëren, reflecteren, organiseren en dialoog voeren. Naarmate teams beter in staat zijn om aan al die vier aandacht te besteden, blijken ze succesvoller te zijn in de verandering, vernieuwing of verbetering waaraan ze werken. Teams lijken daar het best in te slagen wanneer zij het leiderschap delen in het team, zegt de onderzoekster. Of met een leider die vooral reflecteert en dialoog voert. Maar dit type leider is schaars. Vaak wordt niet het meest geschikte teamlid de leider van het team. De meeste leiders focussen zich te veel op performance en staan daarmee paradoxaal genoeg het beste resultaat voor hun team in de weg.

Gedeeld leiderschap

Gedeeld leiderschap ontstaat niet vanzelf in teams. In een veldexperiment dat Derksen verrichte, blijkt dat je gedeeld leiderschap wel kunt uitlokken met een simpele interventie: activiteitenkaarten. Teams verdelen de vier activiteiten van teamontwikkelruimte over de teamleden. Elk teamlid krijgt op basis van zijn persoonlijke kwaliteiten de verantwoordelijkheid voor één van de vier activiteiten.

  • Karin Derksen heeft de gratis web app Teamontwikkelruimte ontwikkeld waarmee teams via een vragenlijst inzicht krijgen over hoe het met hun samenwerking is gesteld. Ook vind je er praktische tips voor verbetering van die samenwerking.

Karin Derksen. Creating developmental space for better team results: Four exploratory studies. Promotie-onderzoek Vrije Universiteit, 7 december 2016.

Lees ook: Vier fases voor een goede teamdynamiek

Lees meer over:

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van XpertHR Actueel. Ze schrijft al jaren over HR en personeelszaken.