Suggestie van puurheid zorgt voor eerlijker werknemer

0

Werknemers zijn minder geneigd om te liegen en bedriegen en meer geneigd sociaal gedrag te vertonen, zodra er zich kinderopvang of ‘kinderspullen’ zoals knuffels en/of kleurpotloden in de directe omgeving bevinden.

Dit is de uitkomst van een onderzoek aan de universiteit van Harvard. In het onderzoek moesten twee groepen onder meer spelletjes spelen waarbij mensen meer geld konden verdienen als ze de ander bedrogen.

Daling bedriegers
In al deze laboratoriumstudies daalde het aantal bedriegers met 20 procent als er speelgoed aanwezig was of tekenfilms vertoond werden. Bovendien bleken de deelnemers vaak guller gedrag te vertonen.

Guller
De onderzoekers tilden het onderzoek nog een stapje verder door te kijken of bedrijven in de buurt van crèches en kinderdagverblijven ook socialer gedrag vertoonden. “We zagen dat bedrijven die binnen radius van drie kilometer vijf of meer crèches of kinderdagverblijven in hun omgeving telden, duidelijk hogere charitatieve bijdragen deden.” Die uitkomst bleef gelijk toen de onderzoekers andere mogelijke invloeden uit de resultaten filterden. 

Idee van puurheid
“Onze hypothese focust zich op de suggestie van puurheid. Kindergerelateerde prikkels zouden onbewust noties van goedheid kunnen oproepen en motiveren ons om een staat van puurheid te bereiken die we niet willen vervuilen. Denk er maar eens over na: als ouder gedraag je je anders in het bijzijn van kinderen. Je vloekt minder, je wilt dat anderen minder vloeken. Maar we constateren dat het niet alleen de aanwezigheid van een kind is dat ons zo doet voelen, het is de idee van een kind. Het is ook geconstateerd bij primaten, zoals de Makaken, die hun kinderen ronddragen om coöperatief gedrag aan te moedigen binnen de groep. Neurowetenschappers hebben aangetoond dat oxytocine vrijkomt wanneer mensen worden blootgesteld aan kinderen, en oxytocine wordt geassocieerd met sociaal gedrag.

Meer kinderopvang in de buurt organiseren
De onderzoekster pleit er onder meer voor dat bedrijven op het bedrijfsterrein meer kinderopvang organiseren om dit positieve effect te prikkelen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.