‘Stapelbanen oplossing voor tekort in gezondheidszorg’

6

Om tegemoet te komen aan wensen van werkgevers én werknemers, zouden organisaties moeten kijken naar invoering van zogenaamde stapelbanen.

Dat zegt Hans Broere, manager van DAAD, het werkgeversservicepunt in Rotterdam.

Volgens Broere hebben werkgevers in de zorg te maken met een paar ontwikkelingen, één daarvan is dat ze te maken hebben met toegenomen onzekerheid: ‘De zorg verandert, de markt verandert, en je kunt niet in de toekomst kijken. Daardoor hebben werkgevers steeds meer behoefte aan parttimers.’

Probleem voor werknemers

Maar voor werknemers is dat allerminst aantrekkelijk, kleine baantjes van één of twee dagen in de week: ‘Ze willen voldoende werken en geld verdienen om fijn van te kunnen leven. Ze vragen dus steeds om meer uren te mogen werken. En uiteindelijk blijven ze steeds op zoek naar een andere baan waar ze meer uren kunnen werken. Voor werkgevers zet dat de continuïteit onder druk: het verloop is hoog waardoor ze steeds nieuwe mensen moeten inwerken.’

Stapelbanen

Om aan de wens van zowel werkgevers (meer parttime banen) als werknemers (voldoende uren werken) tegemoet te komen, zijn stapelbanen een goede oplossing. Althans, volgens Broere: ‘Stel, je hebt een vacature voor 10 uur in de huishoudelijke verzorging, dan is dat voor veel mensen onvoldoende om van te kunnen leven. Maar als je ze ook nog 10 uur kunt laten werken in de linnenkamer en 10 uur in het restaurant, heb je al een behoorlijke baan. Zoiemand krijgt een contract van 30 uur, maar heeft wel verschillende taken.’

Intern en extern

Dit alles kun je zowel intern als extern organiseren: ‘Bij het voorbeeld zoals hierboven beschreven, los je het intern op. Maar je kunt ook afspraken maken met andere zorginstellingen. Je zou het zelfs als interessante businesscase kunnen zien: je zou er geld mee kunnen verdienen.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees ook:
> 140.000 mensen extra nodig in verpleging en verzorging

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. kees de goede op

  Volgens mij wordt hier een open deur ingetrapt. Ik heb jaren in de gezondheidszorg gewerkt, en het was niet anders dan dat medewerkers samengestelde contracten hadden en combi functies invulden. Inmiddels hebben de grote werkgevers allemaal interne flexbureaus (uitzendbureaus intern) waar personeel een gewenst parttime of een fulltime contract krijgt waarna ze conform behoefte door de hele instelling worden geplaatst (evt. zo nodig ook extern). Ook in facilitaire functies. De zorg is dus al veel verder met flexibilisering dan hierboven beschreven. Die stapelfuncties waren in de jaren 80 de eerste vormen van flexibilisering. Zelfs het FWG systeem voorzag hier toen al in met de z.g. Combifuncties.

  Dus al met al een open deur die al meer dan 30 jaar open staat. Welke instellingen heeft de schrijver ooit bezocht? Bezoek een instelling en kijk hoe de flexbureaus daar werken, die zijn al jaren vooruit op een situatie van stapelfuncties.

 2. Wij hebben een grote ervaring met stapelfuncties en interne flexibilisering opgebouwd in de afgelopen jaren. Het werkgeversservicepunt in Rotterdam kunnen wij adviseren en ondersteunen bij hun vragen op dit gebied!

 3. Ineke Mostert op

  Ook voor mij roept de “stapelbaan” enigszins herkenning op. Via flexbureaus is het inderdaad al jaren mogelijk om verschillende werkzaamheden te combineren.

 4. Vergeet ook de verdeling van de uren niet : iemand met een contract van 10,5 uur per week laten ze 3 ochtenden komen. Resultaat : je verdient niks en bent drie dagen kwijt.

 5. eens met vorige reacties.daarbij komt dat de werknemers in-met name-grote steden
  al lang stapelen bv. een deel bij werkgever en een deel via uitzend of als zzp.
  een en ander voor een groot deel het gevolg van flexibilisering door werkgever.
  Het is significant dat een aantal problemen op de werkvloer te maken heeft met dit fenomeen.het betreft dan communicatie,commitment etc.