Relatie met collega’s het belangrijkst in werkomgeving

3

Nederlanders vinden de relatie met hun collega’s het belangrijkst voor hun werkomgeving. Aardige collega’s hebben de voorkeur en collega’s die geen kwaliteit leveren wekken de meeste irritaties op.

Dit zijn conclusies op grond van de Workplace Survey Q4 2010 van financieel uitzend- en detacheringbureau Accountemps onder meer dan 2.400 financiële, human resources en algemene managers.

Werkomgeving

In dit onderzoek werd gevraagd naar de factoren die belangrijk zijn voor de werkomgeving. Maar liefst 37% van de Nederlanders antwoordt: aardige collega’s. Die vinden ze nog belangrijker dan een goede balans tussen leven en werk, die door 29% genoemd werd. Een manager die ze kunnen respecteren en van wie ze kunnen leren is voor slechts 16% van belang. Baanzekerheid, een prettig kantoor, een korte reistijd en state-of-the-art technologie hebben nauwelijks invloed op het oordeel van de Nederlandse werknemers over hun werkomgeving.

Functie

Anita Hijmenberg, Senior Manager van Accountemps, zegt in een toelichting: “Als wij bemiddelen voor onze kandidaten vragen wij hen altijd wat zij de belangrijkste zaken in een nieuwe functie vinden en het valt op dat men altijd zeer veel belang hecht aan de collega’s. De werkrelatie met collega’s vinden veel mensen zelfs belangrijker dan of het bedrijf bijvoorbeeld technologisch helemaal ‘bij’ is.

Irritaties

In alle landen was men het wel eens dat collega’s die geen kwalitatief goed werk leveren of geen oog voor details hebben het meest vervelend zijn voor de werkomgeving. 30% van alle ondervraagden gaf dit aan. Collega’s die ideeën van een ander presenteren als hun eigen idee, zijn ook niet erg geliefd. 19% van de Nederlanders ergert zich daaraan. Tot slot zegt 15% dat roddelende collega’s erg vervelend zijn. Te laat komen (9%), regelmatig ziek worden (8%) of geen rekening houden met beperkte kantoorruimte (5%) wordt door veel minder mensen vervelend gevonden.

Lees ook:
Tien grootste ergernissen op kantoor 
> Een op vier medewerkers wordt uitgescholden op de werkvloer
> Jongere vraagt andere stijl van leidinggeven

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. “Dit zijn conclusies op grond van de Workplace Survey Q4 2010 van financieel uitzend- en detacheringbureau Accountemps onder meer dan 2.400 financi?le, human resources en algemene managers.”
  En wat vinden de mensen op de produktievloer nu belangrijk? In joeverre wijkt dit af van de mening van al die managers die jullie voor dit onderzoek gevraagd hebben? Deze invalshoek mis ik.

 2. Ach wat zeggen dit soort onderzoeken nou? Wat bedoeld men met goede collegiale relaties? Daar kan van alles achter schuilen. Wat zijn de beweegredenen om realties aan te gaan? Zijn deze alleen werkgerelateerd of gaat men verder? Om een collega die minder presteert zo te kwalificeren getuigt niet van collegialiteit. Niet ieder mens is gelijk maar wel gelijkwaardig. Waarom iemand niet stimuleren om beter te presteren ipv geen relatie mee te hebben?

 3. *37% geeft aan, dat aardige collega’s zijn belangrijk is en zelfs belangrijker dan de balans tussen werk en leven.
  Get a life zou ik zeggen.

  Veel mensen ontmoeten op het werk hun toekomstige partner! Logisch dat die dan zo denken.

  * veel mannen en vrouwen regelen zelfs hun tekortkomingen op seksueel gebied op het werk.
  Zal ook wel belangrijk zijn voor deze groep dat je dan aardig bent als collega!

  Waar het werkelijk om gaat staat niet vermeld, nl om het salaris.
  Daar zijn heel veel mensen niet tevreden over, zo blijkt uit ander onderzoek.