Reflectie versterkt het vitaal leiderschap

0

Reflecteren is een van de krachtigste tools om uw vitaal leiderschap te versterken. Groei in leiderschap naar uzelf toe en groei in leiderschap naar anderen toe. Vitaal leiderschapscoach Sandra Djukanovic vertelt waarom dit zo belangrijk is voor HR.

Reflecteren gaat erom dat u op een onderzoekende manier naar u zelf kunt kijken. Hoe kijkt u terug naar uw gedrag, uw gevoel en uw motivatie om bepaalde keuzes te maken? Het onderzoeken van gevoel speelt een grote rol bij reflectie en in leiderschap. Volgens Sandra Djukanovic is dat juist essentieel in leiderschap. Uw gemoedstoestand heeft namelijk invloed op het team en de manier waarop wordt gehandeld en gereageerd. En daarmee ook op de productiviteit. Emoties en een negatieve gemoedstoestand veroorzaakt door negatieve emoties hebben binnen zeven minuten een effect op de productiviteit van u team.

Reflectie op reactie

Reflectie geeft mensen ruimte om te onderzoeken of zij reageren vanuit bepaalde overtuigingen. Overtuigingen waarvan zij wellicht niet eens meer weet hoe ze zijn ontstaan. Misschien zijn ze in de loop der jaren wel veranderd, maar stonden we er nooit zo bij stil. Er bij stil staan. Dit is misschien wel de beste omschrijving van reflectie. Vergroot hiermee uw zelfkennis, dat u ook gebruikt ten behoeve van uw manier van leiding geven en wordt bewuster van emoties waardoor u invloed kunt uitoefenen op de productiviteit van uw team.

Tips voor HR

Sandra: ‘Denk aan afgelopen week en beschrijf een situatie die is bij gebleven. Haal het moment naar voren en onderzoek het op de volgende punten: wie waren erbij betrokken, hoe reageerde ik op de situatie en wat deed dat met mij? Wat is de belangrijkste les die ik hier uit leer? Ga tot slot na in hoeverre uw leiderschap door deze zelfreflectie verbetert.

  • Hoe kan HR medewerkers inspireren, motiveren en vitaliseren en vitaal leiderschap het best toepassen? Vitaal leiderschapscoach Sandra Djukanovic legt dit precies uit tijdens het HR Journaal op 6 september. Meld u gratis aan!
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.