Pesten beïnvloedt functioneren lang

1

Mensen die in het verleden zijn gepest op hun werk, hebben daar ook nog last van als het pesten is opgehouden. Zij zijn vaak minder productief.

Dat blijkt uit onderzoek naar effecten van pesten van CNV Vakmensen in samenwerking met de Universiteit Twente.

Voor het onderzoek zijn 971 werknemers en 238 leidinggevenden ondervraagd. Van de ondervraagde werknemers zegt 17 procent gepest te worden op het werk. Gemiddeld houdt pestgedrag vier jaar aan. Van de leidinggevenden zegt 8 procent te worden gepest door ondergeschikten. Dit is volgens onderzoekster Ellen Giebels een ,,onderbelicht verschijnsel”.

Ook bij leidinggevenden beïnvloedt pesten het werk negatief. Zij gaan er wel anders mee om. Een op de vijf werknemers zoekt de oorzaak van het pesten bij zichzelf. Leidinggevenden doen dat niet. Ook gaan leidinggevenden eerder de confrontatie aan.

Leeftijd, soort bedrijf, man of vrouw, het maakt wat pesten betreft geen verschil, aldus Giebels.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Ciska Vriesema op

    Organiseren jullie binnenkort nogmaals een congres/symposium met als thema pesten (op het werk)? Ik wil dan graag op de hoogte gebracht worden