Pauzes essentieel voor functioneren op werk

2

Werknemers die hun lunchpauze overslaan, zorgen voor miljoenen aan kosten voor het bedrijfsleven.

Dat blijkt uit Brits onderzoek door verzekeraar BUPA.

Ruim zes miljoen Britse werknemers nemen nooit lunchpauze. Bijna de helft van de 1000 respondenten zegt dat hun productiviteit om deze reden flink daalt rond drie uur ‘s middags. Volgens de verzekeraar zorgt dit voor 40 minuten verloren werktijd, wat neerkomt op een verlies van zo’n 57 miljoen euro per dag.

Logisch

Volgens Pierre Cavalini, universitair docent Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, zijn de bevindingen uit het Britse onderzoek een open deur: ‘De mens is geen computer. Mensen moeten herstellen na een inspanning, ze kunnen niet meteen doorgaan. Wanneer ze dat wel doen, daalt de productiviteit en gaan ze fouten maken. Het is iets wat je met het gezonde verstand ook wel weet, maar dat blijkt tevens uit wetenschappelijk onderzoek: na twee uur autorijden moet je even stoppen om scherp te blijven, en na een ejaculatie kun je ook niet meteen nog een keer. We weten dat hersencellen, nadat ze een elektrisch signaal afgegeven hebben, dat niet meteen nog een keer kunnen doen. Die hersteltijd is nodig voor veel verschillende lichamelijke en geestelijke inspanningen die de mens doet.’

Rij-examinatoren

Pierre Cavalini deed zelf in de jaren tachtig van de vorige eeuw onderzoek naar inspanningen van rijexaminatoren: ‘We wilden weten of ze beter negen, tien of elf examens op een dag konden afleggen. De directie wilde elf uit efficiency-overwegingen, het personeel negen omdat ze voelde dat dat beter was.’

De onderzoekers keken onder meer naar enkele fysiologisch-medische kenmerken (zoals hartslag en adrenaline), de mentale toestand van de examinatoren en hun eigen prestaties. ‘Daaruit bleek bijvoorbeeld dat degenen die elf examens hadden afgenomen, ’s avonds meer adrenaline in hun bloed hadden. Adrenaline is functioneel wanneer je in het bos een wolf tegenkomt, maar ’s avonds aan de eettafel is het minder goed. De conclusie was dat negen examens op een dag zorgen voor meer tevredenheid en gezondheid bij werknemers dan elf.’

Functioneren

In sub-optimale toestand functioneer je minder goed: ‘Je gaat bijvoorbeeld meer fouten maken, en in sommige beroepen kan dat grote gevolgen hebben. Kijk naar het vliegtuigongeluk in Tripoli. En ja, wat is dan een optimale toestand? Goed slapen, iets gegeten hebben en afwisseling in de werkzaamheden. Ikzelf wissel het schrijven van een stuk bijvoorbeeld af met een telefoontje of het begeleiden van een student.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Ineke Osinga op

    Inderdaad een lunchpauze nemen is goed. Het zou meer gewoonte mogen zijn binnen bedrijven. Het bevorderd niet alleen de productiviteit, maar ook het gemeenschapsgevoel van een bedrijf/organisatie. Je leert je collega’s kennen, weet wie er nog meer op kantoor zitten. Het zorgt ervoor dat een meer “samen-cultuur” is. Wat weer tot betere resultaten en productiviteit kan leiden…

  2. Miriam Bode op

    Ik ben het er helemaal mee eens dat het goed is om pauzen te houden. Je kunt even van je werkplek af, genieten van je boterham, even bijpraten met je collega’s en dan lekker met frisse zin er weer tegen aan. Hoeveel mensen zeggen “ik heb het druk, geen tijd voor pauze”. Maar wat krijgen ze nou echt gedaan in dat half uur. Is dat iets wat ze niet af hadden kunnen maken als ze wel pauze hadden genomen?
    En wordt er ook niet raar gekeken als de ??n wel pauze neemt (“die heeft het vast niet zo druk”) en de ander achter het bureau blijft (“ik snap niet dat ze niet doorwerkt”) of wat diegene ook denkt. Ik ben stellig voor een pauze, hoeft niet persee op een vaste tijd, maar het moet wel gebeuren.