‘Oog voor mens’ valkuil HR in de zorg

0

Waar medewerkers in de zorg de patiënt centraal stellen, kijkt HR in die sector vooral naar de eigen medewerker. Dat is nodig en nobel, maar niet genoeg. Het boek ‘De HRM’er komt zo bij u’ bespreekt hoe HR de blik meer kan richten op de toekomst en mensen buiten de organisatie.

 

In de top vijf dagelijkse werkzaamheden van de afdeling HR staat gezondheidsmanagement op nummer één. Dat blijkt uit pas afgerond onderzoek onder 200 HRM ers in de sector zorg & welzijn door Driessen en TNS NIPO. Slim, gezien de fysieke en psychische belasting van het werk in de zorg en de noodzaak om mensen te behouden. Maar de sector staat voor grote arbeidsmarktknelpunten en slechts een derde heeft een strategisch plan waarin beschreven staat welk personeel op lange termijn nodig is.

Geen HR-opleiding

Gezien verwachte arbeidsmarktknelpunten in de sector is een lange termijn visie en een strategische blik hard nodig. Hoe komt het dat deze in de zorg uitblijft? In het onderzoek worden een aantal bijzondere kenmerken van HRM ers in de zorg genoemd:

  • een bewuste keuze voor werken in de sector vanwege de menselijke factor
  • grote betrokkenheid bij de organisatie en bij patiënt of cliënt
  • werkt lang voor dezelfde organisatie en gemiddeld 16 jaar in de sector
  • 90 procent is later tijdens de loopbaan in het HR-vak gerold en heeft geen specifieke HR-opleiding gevolgd

Adviseer!

Maar hoe zorg je ervoor dat HR zich gaat bemoeien met meer strategische zaken? Auteur Bas van Leeuwen: het eigenaardige is dat de afdeling vaak al wel een plek in de strategische laag van de organisatie heeft gekregen. Nu moet zij nog van zich laten horen. Geef, of het nou gevraagd of ongevraagd is, advies! Maak daarnaast duidelijk wat specifieke werkzaamheden van HR daadwerkelijk opleveren. Als je als HR stelt dat er meer of minder parttimers ingezet moeten worden, druk dat dan vervolgens uit in iets financieels.

Samenwerken

De oplossingen waar organisaties zelf mee komen om te anticiperen op arbeidsmarktknelpunten staan het in boek centraal. Zo bedacht MEE Zuid-Holland Noord, een organisatie die zich richt op mensen met een beperking, een oplossing voor hun aanstaande inkrimping van het personeelsbestand. Daarbij kijken ze naar branches die juist voor een personeelstekort staan.  We bedenken en onderzoeken verschillende werk-naar-werk trajecten. Medewerkers omscholen tot HBO verpleegkundigen is een reële mogelijkheid, omdat het soort problematiek overeenkomst en het salarisniveau gelijk is. Waar we nu ook naar kijken is het omscholen van collega s tot docent op ROC s of Hogescholen. Mensen hebben de kennis in huis, maar missen alleen nog de didactische vaardigheden. Die mensen leiden dan uiteindelijk wellicht onze toekomstige collega s weer op.

Het boek De HRM er komt zo bij u kan gratis opgevraagd worden bij Driessen HRM_Payroll.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.