Nieuws verzamelen met RSS

0

Veelgehoorde klacht. ‘Ik kan dat toch niet allemaal bijhouden.’ Je kunt toch niet van me verwachten dat ik 100 websites per dag lees?’ Nou, eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk. Ik ken  naast mijzelf  zelfs een heleboel mensen die dat doen. Hoe dan, vraagt u zich vertwijfeld af, terwijl uw hand de bladzijde om wil slaan (er is immers nog zoveel te lezen). De oplossing is het gebruik van RSS.

Iedere HR-professional die zijn vak serieus neemt weet dat daar ook veel leeswerk aan te pas komt. Er zijn tientallen websites en weblogs waar dagelijks interessante informatie op wordt gepubliceerd. En natuurlijk leest u niet alles. Sommige onderwerpen interesseren u niet of zijn gewoonweg niet relevant. Ook komt het voor dat u een website checkt, maar er geen nieuwe inhoud op blijkt te staan. Zonde dus van de tijd en moeite. Wat zou het dan handig zijn als snel door al die berichten te scannen is en u automatisch geïnformeerd wordt over nieuwe berichten op een site.

RSS

RSS staat voor Really Simple Syndication. Op websites die RSS aanbieden staat het volgende teken:  (soms ziet het er zo uit  ). Wanneer u zich via RSS op een website heeft geabonneerd wordt regelmatig gecheckt of er nieuwe berichten op deze website staan. Deze berichten worden vervolgens, allemaal in hetzelfde formaat en opmaak, op één plaats verzameld. Deze ‘verzamelplaats’ heet een Reader.

In vier stappen laat ik u zien hoe u zich abonneert op een website via RSS en hoe dit uw (werkzame) leven gaat vergemakkelijken.

Stap 1: aanmelden Reader

Ik gebruik de gratis Google reader voor deze workshop. Voor iedereen toegankelijk en voor velen makkelijk, omdat ze bijvoorbeeld ook Gmail gebruiken, zodat slechts 1 keer aangemeld hoeft te worden bij Google. Ga dus naar www.google.com/reader. U krijgt dan onderstaand scherm te zien:

Hier meldt u zich aan bij uw Google account door het intypen van uw e-mailadres en wachtwoord. Heeft u nog geen account, klik dan op ‘account aanmaken’. Een account aanmaken kost nog geen minuut. U typt uw e-mailadres, kiest een wachtwoord en typt de verificatiecode over. Op het opgegeven e-mailadres ontvangt u vrijwel direct een mail. U klikt op de link in deze mail om uw account te bevestigen. Vervolgens verschijnt er een scherm met alle Google-producten, waaronder ‘Reader’. Om toegang te krijgen tot de Reader klikt u hierop. Dit is voortaan de verzamelplaats waar al het (P&O-)nieuws van uw keuze binnenkomt.

Stap 2: nieuws binnenhalen

Ga naar de websites die u regelmatig bezoekt of waarvan u het nieuws wilt bijhouden. Kijk of er het eerder getoonde    op staat. Op het weblog van P&Oactueel, www.puurpeno.nl, staat dit teken rechtsboven:

Als u op dit icoon klikt, ziet u een nieuw scherm. 
 
Vervolgens klikken op ‘subscribe to this feed in Google Reader’ levert het eerste ‘abonnement op’. Bij sommige abonnementen zult u nog een keer in uw Reader op abonneren moeten klikken. Dit wordt automatisch aangegeven.

Stap 3: meer abonnementen toevoegen

Naast het gebruiken van het rss-icoon op interessante websites is het meestal ook mogelijk om in uw Reader websites toe te voegen. In uw Reader staat links bovenaan ‘een abonnement toevoegen’.
 
Klikt u hierop dan kunt u de url (dus bijvoorbeeld www.nu.nl) intypen. Het laatste nieuws van deze site wordt dan voortaan weergegeven. Zo kunt u dus een groot aantal interessante websites toevoegen.

Stap 4: organiseren berichten

In een Reader is het mogelijk berichten te rubriceren. U maakt bijvoorbeeld de rubrieken Arbeidsvoorwaarden of Recruitment aan. Ook kunt u berichten opslaan om ze later nog eens te bekijken (‘behouden als ongelezen’). Steeds geeft uw Reader aan wat de nieuwe, nog niet gelezen items zijn. Rechtsboven in uw Reader kunt u aangeven of u alleen een lijst met titels wilt (‘lijst’) of een titel en (een deel van) de tekst (‘Uitgebreid’). 

Voor ieder wat wils dus. En gemakkelijk bovendien. In plaats van dat u naar het nieuws toe moet, komt het nieuws naar u toe!

Bekijk ook onderstaande informatieve filmpje van 4 minuten over een Reader en het abonneren op rss-feeds. 
 

 

Ga direct naar de RSS-feeds van P&Oactueel »

DIt artikel is verschenen in P&Oactueel magazine, nummer 4 2009.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.