Nederland maakt bezwaar tegen vrouwenquotum

0

Nederland ziet de invoering van vrouwenquota in de besturen van beursgenoteerde bedrijven niet zitten.

Den Haag is het niet eens met de suggestie van Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie) om een quotum van 40 procent in te voeren.

Samen met acht andere EU-lidstaten heeft Nederland dit Brussel laten weten, bevestigde een woordvoerster van Reding maandag. Reding neemt nota van de bezwaren, meldt de zegsvrouw. Zij benadrukte dat er nog geen definitief voorstel op tafel ligt.

Nederland en de acht andere landen erkennen dat er te weinig vrouwen in de top van bedrijven zijn. Maar zij vinden dat dat nationaal moet worden opgelost.

Zij willen geen regelgeving op Europees niveau, stellen zij in een gezamenlijke brief eind vorige week aan de Europese Commissie. Berlijn stuurde een vergelijkbare brief, meldden Duitse media. Met de krachtenbundeling wordt de kans groter dat het voorstel de eindstreep niet haalt.

Reding daagde de bedrijven vorig jaar uit naar meer vrouwen in de top te streven. Zij zouden moeten beloven in 2015 30 procent vrouwen in de besturen te hebben, en 40 procent vijf jaar later. Door het zogenoemde glazen plafond gaan er economische groeimogelijkheden verloren, aldus de commissaris.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.