Management is geen leiderschap

1

Management en leiderschap zijn niet gelijk aan elkaar. Beide functies zijn nodig voor het succesvol functioneren van een organisatie.

John Kotter is emeritus hoogleraar organisatiekunde en veranderingsmanagement aan Harvard. Hij schreef het gezaghebbende boek Leading Change. Hij betoogt dat management en leiderschap twee totaal verschillende zaken zijn.

Management en leiderschap zijn geen synoniemen van elkaar. Toch worden beide begrippen vaak door elkaar gebruikt. En dat is volgens Kotter een groot misverstand en leidt ertoe dat er geen goede discussie gevoerd kan worden over veranderingen binnen organisaties. Veranderingen die noodzakelijk zijn om in de 21ste eeuw als organisatie te overleven en succesvol te zijn.

De drie meest voorkomende vergissingen zijn:

  1. Vergissing 1: Mensen gebruiken de termen "management" en "leiderschap" door elkaar. Dit toont aan dat ze het fundamentele verschil niet zien tussen de twee begrippen. Bovendien begrijpen ze niet dat beide cruciale functies zijn voor een organisatie die ieder op hun eigen manier zeer belangrijk zijn. 
  2. Vergissing 2: Mensen gebruiken de term "leiderschap" om de mensen die bovenaan de organisatorische hiërarchie staan aan te duiden. Vervolgens noemen ze de personen in de lagen daaronder "management". Dat is misleidend.
  3. Vergissing 3: Mensen denken bij "leiderschap" vaak in termen van persoonlijkheidskenmerken, zoals bijvoorbeeld charisma. Omdat slechts weinigen charisma hebben zou dit betekenen dat slechts weinigen leiders zijn. En dat zorgt voor problemen.

Management is een set van bekende processen, zoals planning, budgettering, het vormgeven van functies, personeel aannemen, het meten van prestaties en het oplossen van problemen, die ervoor zorgen dat een organisatie functioneert. Management helpt bij de productie van producten en het leveren van diensten, van constante kwaliteit en binnen budget. Dit is een enorm moeilijke taak, die vaak onderschat wordt. Management is cruciaal – maar het is geen leiderschap.

Leiderschap is iets heel anders. Het gaat over het aan de hand nemen van de organisatie zodat deze toekomstbestendig is. Over het identificeren en grijpen van kansen, die in steeds sneller tempo op de organisatie afkomen. Leiderschap gaat over visie, het meekrijgen van medewerkers, over empowerment en over het realiseren van noodzakelijke veranderingen. Leiderschap gaat niet over attributen, het gaat over gedrag. En in een steeds sneller veranderende wereld moeten steeds meer personen leiderschap tonen, ongeacht waar zij zich in de hiërarchie bevinden. Het idee dat een paar bijzondere mensen aan de top voor al het benodigde leiderschap kunnen zorgen is belachelijk en een recept voor mislukking.

Sommigen pleiten er volgens Kotter nog steeds voor om managers te vervangen door leiders. Maar dat is dus verkeerd. Beide functies zijn zeer verschillend en beide rollen zijn essentieel voor het succes van een organisatie. Een organisatie heeft zowel leiders als managers nodig.

Volgens Kotter zijn er maar weinig organisaties die voldoende leiderschap hebben. Dit is mede het gevolg van de verwarren van de begrippen management en leiderschap. Beide functies zijn totaal verschillend en moeten als zodanig geadresseerd worden. In een tijd waarin meer leiderschap nodig is, wordt er meer gemanaged om alle problemen en uitdagingen het hoofd te bieden. Dit leidt tot over-gemanagede organisaties met een gebrek aan leiderschap. En zulke organisaties zijn extra kwetsbaar in een snel veranderende wereld. 

Dit artikel over het verschil tussen management en leiderschap is te vinden op het blog van Harvard Business Review.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Peter van Dinther op

    Ja, inderdaad zeer herkenbaar. Doet mij denken aan een iets simpelere uitleg over het verschil tussen een manager en een leider:
    Een manager is vergelijkbaar met de baas van een groep houthakkers die er voor zorgt dat het bos effici?nt wordt omgehakt. De leider vraagt zich af of die in het goede bos bezig is.