Licht herstel op markt voor HR-professionals

1

De totale markt voor HR-professionals lijkt zich te stabiliseren, maar toch zijn er enkele tekenen van herstel te zien.

Dat blijkt uit onderzoek van Yacht.

In het vierde kwartaal van 2009 was de ergste kou al uit lucht voor HRM professionals maar van tekenen van herstel was nog geen sprake. In het eerste kwartaal van 2010 lijkt op het eerste gezicht nog steeds geen sprake van herstel van deze markt. Over het geheel genomen klopt dit beeld ook. Onderliggend zijn er echter grote verschillen. Zo zijn er branches die het nog steeds niet goed doen. Als we kijken naar de vier branches met de grootste vraag naar HRM-professionals dan blijft de vraag in zorg, overheid en onderwijs in het eerste kwartaal ruim 40 procent achter op kwartaal één van 2009. Alleen de vraag in de zakelijke dienstverlening laat herstel zien.
Volgens Jan Wilkens, Competence Director HR van Yacht, impliceert dat een klein herstel: ‘De zakelijke dienstverlening behoort samen met andere sectoren (als industrie en transport) tot de vroegcyclische sectoren. Wanneer in die sectoren sprake is van een opleving, betekent dat normaal gesproken, dat andere sectoren daar achteraan gaan komen. Wanneer precies, is zeker in deze tijd nog onduidelijk, dat hangt heel erg af van het tempo waarmee de gehele Nederlandse economie zich herstelt.’

Overheid

Overigens zakken sectoren als de overheid en gezondheidszorg iets weg. Wellicht heeft dat te maken met aankomende bezuinigingen bij de overheid. Verder kan worden aangetekend dat de overheid de komende jaren voor een dubbele uitdaging staat: enerzijds sterk bezuinigen en anderzijds dat de uitstroom als gevolg van de vergrijzing in 2011/2012 zijn hoogtepunt zal bereiken en deze branche hierdoor bovengemiddeld wordt geraakt.
Je zou kunnen denken dat dat goed uitkomt: de bezuinigingen worden je in de schoot geworpen door een golf van pensioneringen. Cijfermatig klopt dat, erkent Jan Wilkens, maar het ligt wel wat genuanceerder: ‘In die uitstroom zitten relatief veel kennis en leidinggevende capaciteiten. Daar moet je iets mee, vooral als P&O’er. Het ziet er naar uit dat de overheid zich hier onvoldoende op heeft voorbereid.’

Leidinggevenden uit de gratie

Verder valt het op dat de vraag bij personeelsadvertenties voor HR-professionals zich vooral richt op HR- adviseurs. Kennelijk heeft de branche vooral behoefte aan HR-expertise en wat minder aan bijvoorbeeld leidinggevenden. ‘Een verklaring daarvoor zou kunnen zijn dat HR zich voor een aantal echte uitdagingen gesteld ziet, en dat een adviseur daar meer in kan betekenen dan een leidinggevende. Organisaties gaan dus echt voor de inhoud.’
Op zichzelf is het later aantrekken van de vraag naar nieuwe management niet vreemd. Er zijn nu weinig organisaties die hun managementcapaciteit op voorhand uitbouwen. Extra overhead vraagt altijd om extra uitleg en zeker in tijden waarin kostenbeheersing bij veel organisaties hoog op de agenda staat.

 

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Henk Duijn op

    Het kritiekloos volgen en als waarheid accepteren van de bevindingen in dit soort artikelen lijkt mij wat veel gevraagd.
    Het doet mij te sterk denken aan het ondersteunen van acquisitie.