Lange leiders hebben meer gezag

5

Lichaamslengte heeft sterke invloed op het gezag van mensen. Lange mannelijke leiders worden als dominanter, gezonder en intelligenter beoordeeld. Dat blijkt uit onderzoek van Nancy Blaker, promovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Dat lange mannen gezien werden als betere leiders, was al een tijdje bekend. Een verband tussen lengte en status is aangetoond in onder andere de politiek, het bedrijfsleven en het leger. De vraag was nog wáárom lengte in verband wordt gebracht met leiderschap, zegt promovendus Nancy Blaker.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat lengte door mensen geassocieerd wordt met dominantie, intelligentie en gezondheid. ‘En dat zijn ook eigenschappen die geassocieerd worden met leiderschap. Niet toevallig overigens. We hebben foto’s van mensen gemanipuleerd door die mensen kleiner of groter te maken. Precies dezelfde mensen kregen een andere leiderschapswaardering als ze op de foto kleiner of groter waren gemaakt.’

Evolutie

Bepaalde theorieën stellen dat mensen cognitieve schema’s hebben van wie een typische leider is en welke kenmerken daarbij horen. ‘Als iemand een persoon ziet met dergelijke kenmerken, wordt deze persoon gecategoriseerd als leider. Wij stellen daarbovenop dat er wellicht kenmerken zijn die wij relateren aan leiderschap omdat die kenmerken in de lange geschiedenis van onze evolutie belangrijk zijn geweest. Lengte straalt dominantie, kracht, en gezondheid uit: eigenschappen die belangrijk zijn voor een groep die conflicten met andere groepen moesten zien te overleven. Onze verre voorouders moesten dat veelvuldig doen.

Vrouwen

Bij vrouwen is het verband minder sterk. ‘Lange vrouwen worden ook eerder als leider gezien, maar bij mannen is het effect van lengte groter. Dat komt omdat lengte bij vrouwen alleen in verband wordt gebracht met intelligentie, niet met dominantie en gezondheid. Lange vrouwen profiteren dus minder van hun lengte dan lange mannen.’

Waarschuwing

Voor de praktijk is het belangrijk om te weten dat het hier gaat om stereotypen en zienswijzen. ‘Het is helemaal niet gezegd dat lange mannen of vrouwen ook daadwerkelijk betere leiders zijn. Daarbij spelen veel meer factoren mee. Bovendien gaat het hier om groepen. Individuen kunnen klein zijn maar toch goede leiders: kijk naar Nicolas Sarkozy in de politiek en Wesley Sneijder op het voetbalveld. Wanneer je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek voert is het belangrijk je daar bewust van te zijn.’

Risico’s nemen

Uit ander onderzoek blijkt dat het functioneren van de groep mede wordt bepaald door de persoonlijke risico’s die de leider bereid is te nemen om de groep te helpen. Des te voorzichtiger de leider, des te minder goed de groep het doet. Mark van Vugt onderzocht dat, hij is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Uit het onderzoek van Van Vugt blijkt dat leiderschap een positief, maar beperkt effect heeft. In sommige groepen is het leiderschap efficiënt omdat de leiders veel bijdragen en hun ‘volgers’ hun voorbeeld volgen. In andere groepen echter is leiderschap minder succesvol en zijn de groepen niet efficiënter dan ze zonder een leider zouden zijn. Van Vugt: ‘Leiderschap kan werken als leiders voortdurend het goede voorbeeld geven en bereid zijn om persoonlijke risico’s te nemen voor de groep. Dat noemen we dienend leiderschap. Denk maar aan Nelson Mandela, Rosa Parks of onze vaderlandse oorlogsheld Michiel de Ruyter.’

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.

5 reacties

  1. Het is toch heerlijk dat er stereotypen bestaan. Je hoeft dan niet lang en diep na te denken. Hiermee maak je voor jezelf de wereld simpeler. Toch opmerkelijk dat ook (zeer) intelligente mensen aan dit soort stereotyperingen meedoen. Is hier dan sprake van dommigheid en gemakzucht? Nee, m.i. heet dit opportunisme. Zoals dit uitkomt.

  2. Andries Bongers op

    Fantastisch! Levert weer een nieuwe workshop op.
    Naast Levensfasebewust Personeelsbeleid, nu ook Lengtebewust Personeelsbeleid. En om de kleine man en vrouw ook een eerlijke kans te geven, worden bij assessments, de score van de kandidaat gedeeld door de lengte.

  3. Nog even en we gaan de muurproef weer invoeren, want er is toch ?cht bewezen dat dames met een grote borstomvang betere secretaresses zijn… Wat een kolder; weer een “Diederikje” zeker??

  4. Hmmmm, weer zo’n typischs angelsaksichs onderzoekje. Liegen ze ook meer?Graaien ze ook meer? Gaan ze ook meer vreemd? Kolonialen onderzoek zo zou ik het eerder bestempelen.