Jaarplan wel opgesteld, maar niet gebruikt

0

Jaarplannen van Nederlandse organisaties worden onvoldoende benut. Vrijwel alle organisaties (95 procent) maken jarenplannen, maar in slechts de helft van de gevallen worden ze ook gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van Yacht.

Bij meer dan een kwart (26 procent) van de organisaties blijven de plannen in de kast liggen. Slechts de helft van de organisaties (51 procent) geeft aan dat het jaarplan daadwerkelijk wordt gebruikt. Bij nog eens 23 procent van de respondenten is onduidelijk in hoeverre het jaarplan in de praktijk gebruikt wordt.
Volgens Peter Hulsbos, algemeen directeur van Yacht, wordt het jaarplan zo weinig gebruikt omdat de kwaliteit zo mager is: ‘Als het geen inspirerend document is, hoef je het ook niet uit de kast te trekken. Je kunt er wel naar vragen, maar het voegt niks meer toe. Een andere reden waarom het zo weinig gebruikt wordt, is de dagelijkse praktijk. Veel bedrijven zijn maximaal met de korte termijn bezig, en minder met de strategische koers. En eigenlijk is het zonde natuurlijk: je besteedt tijd aan een stuk papier dat je vervolgens niet meer gebruikt. Terwijl zo’n jaarplan je wel iets moois kan bieden.’

9 procent heeft goed jaarplan

Uit het onderzoek blijkt dat slechts een luttele 9 procent van de organisaties over een jaarplan beschikt wat kwaliteit heeft, ‘futureproof’ is, bekend is bij alle medewerkers en de organisatie helpt haar doelen te bereiken, in goede en in slechte tijden. Organisaties hebben blijkbaar moeite een jaarplan werkend te krijgen.
Hoe kan het dat het jaarplan zo weinig kwaliteit heeft? ‘Blijkbaar vergeten sommige bedrijven sommige stappen te zetten. Ze benaderen het alleen top-down, en vergeten de input van bottom-up bijvoorbeeld. Ik denk dat het komt doordat bedrijven onvoldoende de tijd nemen om met elkaar na te denken over de lange termijn en de strategie. Soms wordt een jaarplan alleen opgesteld door de financiële afdeling. Dat is natuurlijk doodzonde: HRM en de lijn moeten daar ook bij betrokken worden.’

Scenarioplanning maakt wendbaar(der)

Volgens Hulsbos schetsen de cijfers een zorgelijk beeld. ‘Ze wijzen op een grote mate aan inefficiëntie bij Nederlandse organisaties. Men besteedt tijd en energie aan jaarplannen, maar in de praktijk worden ze niet ingezet om effectief sturing te geven aan de organisatie. Het zijn papieren tijgers. Uit ons onderzoek blijkt dat de jaarplannencyclus effectiever kan worden door in het jaarplan scenario’s op te nemen. Maar waar vroeger een scenario werd ingezet om de wereld van over 5 – 10 jaar te begrijpen, is tegenwoordig een voorspelling van de wereld over een jaar al lastig. Het denken in verschillende kortere termijn scenario’s is een must voor organisaties die in deze onzekere tijden houvast willen krijgen en een succesvolle koers willen varen.’

Weinig wendbaarheid

Het onderzoek laat ook zien hoe het met de wendbaarheid van organisaties in Nederland is gesteld. Slechts 16 procent van de organisaties in Nederland is duurzaam wendbaar en klaar voor veranderingen nu, of in de toekomst. 48 procent van de organisaties voorziet enkel in wendbaarheid op de korte termijn, maar is onvoldoende bedacht op verandering in de toekomst. Ruim een derde heeft een flinke inhaalslag te maken op het gebied van wendbaarheid.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.