‘Inspireer je personeel! Alleen dan gaan ze harder lopen’

1

Omzetgroei en innovatie behaal je niet door het stellen van droge targets, maar door het stellen van fantastische en levensomvattende vragen.

Dat zei Tammy Erickson vorige week op The Hay Group Conference in Duitsland. Erickson is bekend van haar Harvard Business Review blog. Ze is een van de vijftig grootste denkers in de zakenwereld.

Voedselbedrijf
Erickson gaf het voorbeeld van het Amerikaanse voedselbedrijf Monsanto. Dat probeerde jarenlang de omzet te verhogen, maar werknemers liepen er niet bepaald het heilige vuur voor uit de sloffen. Totdat er een nieuwe baas kwam die stelde: “Wij werken voor een prachtig voedselbedrijf, maar wereldwijd hebben miljarden mensen honger. Hoe kunnen wij, binnen onze beperkte mogelijkheden, bijdragen aan een oplossing daarvoor?” Vanaf dat moment namen werknemers hun werk mee naar huis en vormden ze denkclubjes. Door het hele bedrijf ging een buzz van spannende energie. En oja, voegde Erickson toe, de omzet steeg ook nog eens behoorlijk.

‘Ask great questions!’
Volgens Erickson worden werknemers niet warm of koud van een vraag om 5 procent omzetgroei. ‘Het is geen vraag die inspireert, en al helemaal niet een waar je ’s avonds over na gaat denken als je weer thuis bent. Een goede vraag is belangrijk, intrigerend en memorabel. Elke leider zou dit soort wezenlijke vragen moeten stellen.’

Diversiteit
Erickson sprak over manieren voor bedrijven om te innoveren. Het stellen van goede vragen is één van die manieren, maar niet de enige. Ze sprak ook over diversiteit.
Volgens haar kan innovatie pas echt op gang komen wanneer je een heterogene werkpopulatie hebt: ‘Mensen met verschillende achtergronden en opleidingen, verschillende zienswijzen op de wereld en verschillende kwaliteiten. Voor werkgevers is het vervolgens belangrijk om het proces te faciliteren waarin mensen relaties met elkaar kunnen aangaan waarin ze elkaar vertrouwen. Dat kan door de architectuur van de werkplek, via techniek en door aanpassingen in het proces (werkplekrotatie, planning in loopbaanpaden, et cetera.) ’

Volwassen relatie
Ook is het belangrijk om werknemers als volwassenen te zien. ‘De meeste ouders zeggen tegen hun kinderen: “Gedraag je als een volwassene, dan zal ik je ook zo behandelen”. Maar mijn ervaring is dat andersom het beste werkt: behandel mensen volwassen, dan gaan ze zich vanzelf zo gedragen. Het beroemde bedrijf Semco is daarvan een mooi voorbeeld. Daar hebben ze een beloningsprogramma waarin mensen hun eigen loon kunnen vaststellen, maar dan wel in de openbaarheid. Wanneer je goed kunt onderbouwen dat je meer zou moeten verdienen dan je directe collega’s, dan doe je dat maar. In de praktijk blijkt het een remmend effect op beloningen te hebben, juist omdat je mensen actief aanspreekt op hun volwassenheid.’

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie