‘HR zoekt nieuwe balans tussen korte en lange termijn’

2

Hoewel HR-directeuren door de economische terugval op dit moment vooral geconfronteerd worden met kostenbesparingen, maken ze zich ook al gereed voor de krapte op de arbeidsmarkt die in alle hevigheid zal terugkeren. Kiezen voor de korte òf de lange termijn is haast onmogelijk, een nieuwe balans is nodig.

Dit blijkt uit de HR Executive Survey die Deloitte heeft uitgevoerd onder ongeveer 20 Nederlandse HR-directeuren. De ondervraagde HR-managers waren eindverantwoordelijk voor het HR-beleid bij grote bedrijven als ASML, Rabobank, Philips en De Nederlandsche Bank.

HR directeuren zijn zich volgens het onderzoek bewust van tegenstrijdige korte- en lange termijn uitdagingen. Uit concurrentieoverwegingen moeten ze nog steeds de beste talenten aantrekken en behouden. Tegelijkertijd worden ze geconfronteerd met kostenbesparingen. Op dit moment ziet 79 procent van de ondervraagde HR directeuren kostenreductie als het belangrijkste strategische vraagstuk. Kees Flink, director binnen Human Capital Advisory Services van Deloitte: ‘Na de crisis gaan echter demografische ontwikkelingen en een tekort aan talent een belangrijke rol spelen in de strategische besluitvorming. Nu ligt de focus nog vooral op rendement op zeer korte termijn, dus besparingen op bijvoorbeeld trainingen en innovatieve HR projecten. Dit staat echter op gespannen voet met het ontwikkelen van medewerkers voor de langere termijn.’

Wat een verstandige keuze is, is volgens Hans Groothuis van Deloitte een gewetensvraag: ‘Je moet voor ogen houden dat de kachel zeker in de profitsector gewoon moet blijven roken. Het is onoverkomelijk om op korte termijn te snijden in de kosten, zeker omdat er gewoon marges behaald moeten worden, maar het is ook belangrijk om de juiste mensen binnen te hebben die nieuwe klanten kunnen binnenkrijgen.’

Selectief zijn in de maatregelen en aandacht voor mensen is dan een goede oplossing: ‘Kijk naar de echt kritische functies binnen een bedrijf. Wie zijn de mensen die echt moeilijk vervangbaar zijn? Daar moet je extra mee aan de gang, desnoods met wat extra loon. Bij de minder regrettable losses is dat een ander verhaal. Je ziet dat bedrijven ook nadenken over mogelijkheden om vaste kosten om te zetten in variabele kosten, met andere woorden: om bepaalde arbeid uit te besteden aan zelfstandigen om zo minder risico’s te lopen. Bij hen zou je dus de vraag kunnen stellen of je ze binnen je eigen organisatie wil inzetten, of via bijvoorbeeld een uitzendcontract. Bedrijven zitten over het algemeen nog midden in dat denkproces.’

Macht bij werknemer

Uit het onderzoek blijkt verder dat er een andere verhouding tussen werkgever en werknemer zal ontstaan. Door de demografische ontwikkelingen zal in de toekomst de ‘macht’ niet langer liggen bij de diegene met geld, oftewel de werkgever die aangeeft wat de werknemer moet, maar bij diegene met de kennis, de werknemer die aangeeft wat hij wil. Het aantrekken, ontwikkelen en behouden van kennis wordt steeds meer een echte worsteling.

‘Daarbij zul je zien dat ook de rol van de HR-afdeling zal veranderen. In plaats van de leveranciersrol (u vraagt personeel, wij leveren die), zal een opvoedende rol normaler worden. HR zal de lijn moeten leren hoe ze zo met mensen om moeten gaan dat die mensen ook bij de organisatie willen blijven. Bovendien zal er steeds meer een rol worden gedaan op HR als business partner. In de lijn moet meer op een HR-manier worden gedacht en HR zal meer als de lijn moeten gaan denken. Die integratie zal ook in de loopbanen van mensen duidelijk worden: het zal gebruikelijker zijn om als lijnmanager een paar jaar bij HR door te brengen en andersom.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Kiezen voor HRM-beleid op korte en lange termijn is een kwestie van prioriteitstelling. “Niets is onmogelijk, ofwel: alles is mogelijk!”

  Het lukt de Rabobank ook, waarbij onlangs uit onderzoek nog gebleken is dat wanneer je permanent onderzoek houdt naar de waarde van HRM in je organisatie je keuzes voor korte ?n lange termijn kunt maken, die je zelfs in financieel opzicht nog voordeel opleveren.

 2. Marjolein Hins op

  Kwestie van een holistische kijk (Full Spectrum) willen nemen op je organisatie en alle betrokkenen in de organisatie durven mee te laten denken en doen.

  Dan wordt lange en korte termijn vanzelf helder!
  Vergt wel de moed om dingen los te laten en niet te willen controleren.
  Collega’s van mij hebben hier onlangs een strategie voor HR voor ontwikkeld waar alle facetten inzitten: het diamantgilde. De metafoor die zij gebruiken, de glimmende diamant die in elk mens en bedrijf al aanwezig is. Hoe leg je die bloot vanuit het proces van het slijpen van een brilliant uit een ruwe steen.

  Veel succes en fijne dag,
  Marjolein Hins
  Q-Search