HR Talents of the year: hun visie op HR

0

Jessy van den Boogaard en Mara Metselaar wonnen in december 2013 de HR Talent of the Year Award en zij zien de HR-manager als een kritisch en onafhankelijk adviseur die ook bedrijfskundig van wanten weet.

P&Oactueel en HRcommunity zochten vorig jaar samen naar hét HR talent van 2013. Een zoektocht naar moed, lef, visie en ambitie onder HR-professionals in Nederland. Jessy won de Student Trophy en Mara de Young Professional Award. Hoe kijken ze tegen het vak aan?

Jessy

Halverwege zijn premaster HRM in Tilburg en dan al een baan als HR-adviseur bij trainingsbureau SBI. Weinig studenten doen hem dat na. Jessy van den Boogaard is een geluksvogel. “Op een dag werd ik genomineerd voor een wedstrijd om te eindigen met een nieuwe baan.” Het is het raarste sollicitatiegesprek dat hij ooit heeft gevoerd, vertelde hij op de dag van de prijsuitreiking aan zijn nieuwe baas toen ze elkaar voor het eerst de hand schudden. Gaandeweg zijn studie ontwikkelt Jessy zijn visie op het vak. Hij raakt geïnspireerd door Eckart Wintzen van BSO/Origin. “Zijn nuchtere manier van werken en denken is een voorbeeld voor mij. Bij BSO staat de mens centraal. Ik ben een groot voorstander van een platte organisatie met zelfsturende teams die eigen verantwoordelijkheid dragen. Geen grote managementlijnen.”

Mara

Mara Metselaar bouwde haar businesscase op rond een ‘leanmodel’, waarbij de hele organisatie tegen het licht werd gehouden om te kijken welke overbodige processen eruit konden. “Hoe haal je het meeste uit een bedrijf en hoe haal je het meeste uit mensen. Dat is waar bedrijfskunde en HR samenkomen, en dat vind ik interessant. Een HR-professional kijkt ook met een bedrijfsmatige bril naar mensen. Die begrijpt de doelen van marketing en het financiële beleid. HR is faciliterend. Je instrumenten moeten de strategie van het bedrijf volgen. Daar hoef je als HR-medewerker geen accountant of bedrijfskunde voor gestudeerd te hebben. Een gezonde dosis boerenverstand helpt je een eind op weg.” Goed HR-beleid betekent voor Mara vooral geen plannen bedenken om het plannen bedenken.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.