HR moet specialiseren

2

Administratieve taken outsourscen, financiële zaken naar de afdeling financiën en specialisatie in de complexere HR-taken. Daar ligt de toekomst van HR.

Het congres ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het departement Human Resource Studies (voorheen Personeelswetenschappen) aan de Universiteit Tilburg bood bezoekers een hoopvolle blik op de toekomst, maar was ook kritisch naar het heden. Volgens de verschillende sprekers weten HR-afdelingen op dit moment nog onvoldoende hun meerwaarde voor hun organisatie hard te maken. De gemiddelde HR-functionaris laat zijn agenda teveel beheersen door ad hoc activiteiten en details. HR-afdelingen verliezen zich vaak in procesbeheersing en ontberen focus. Hetgeen overigens vervolgens nogal eens als excuus wordt gebruikt voor niet behalen van de planning of het maken van fouten. HR wil te veel pleasen, in plaats van bijvoorbeeld de ‘horken’ onder de managers aan te spreken op hun disfunctioneren. Om dat te veranderen moet HR een kwaliteitsslag maken.

Om als HR-afdeling je meerwaarde binnen de organisatie te ontwikkelen is het belangrijk je te verdiepen in het businessmodel van de eigen organisatie. Waar genereert het bedrijf inkomsten en wat voor personeel en personele organisatie heb je hiervoor nodig? De hierin vaak noodzakelijke cultuurverandering is juíst het domein van HR. Maar dat moet HR dan wel waarmaken.

Prof. Dr. Jaap Paauwe, professor Human Resource Studies aan de Universiteit Tilburg en columnist van P&Oactueel, voorziet dat de HR-functionaris vooral moet focussen op talentmanagement, het integreren van analytics en het bewerkstelligen van een lerende organisatie. Stuk voor stuk zaken waar HR op dit moment volgens hem nog niet sterk in is. Daarbij is de tijd van de HR-generalist voorbij en is de toekomst aan de HR-specialist.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Leon Algra op

    “Administratieve taken outsourscen, financi?le zaken naar de afdeling financi?n en specialisatie in de complexere HR-taken. Daar ligt de toekomst van HR”.

    Leuk zo’n rijtje! We roepen wat alsof we in de supermarkt zijn en de organisatie gaat daar direct op over??! HR kan zich wel focussen op het businessplan, maar volgens mij is HRM een verantwoordelijkheid van het management en HR. In gezamenlijkheid zul je strategische keuzen in HR moeten maken, als afgeleide van de organisatiedoelstellingen. ‘Horken aanspreken op hun disfunctioneren’ levert nog niet een gezamenlijke verantwoordelijkheid op en brengt ook geen kwaliteitsslag teweeg. Vervolgens roepen dat talentmanagement, analytics en ‘de lerende organisatie’ de oplossing brengen, is naar mijn mening weinig zinvol.

  2. Henry Molenaar op

    Naar mijn mening is HRM van het management en dient HR het management hierin te ondersteunen om het succesvol te laten zijn. Maar in tijden waarin het management zich op de korte termijn doelstellingen focust, is er weinig kans voor een lange termijn visie op hoe je met perosneel en arbeid omgaat. Dan zie je vaak de ene reoganisatie na de andere ontstaan om de aandeelhouders te pleasen. Economisch mindere tijden zijn killing voor HRM.