HR moet ingrijpen bij ethische misstappen van de baas

0

Steeds meer CEO’s worden ontslagen vanwege ethische fouten, blijkt uit onderzoek. En HR kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen ervan. De Society for Human Resource Management schrijft erover.

In West-Europa is het aantal ethische incidenten in de periode 2012-2016 toegenomen van 4,2 naar 5,9 procent. Daarmee scoren we gemiddeld: in de VS gaat het iets beter, in de BRIC-landen iets slechter. Misschien is het handig om – voor we verder gaan – eerst het probleem te definiëren. Een ethische misstap of fout is bijvoorbeeld wanneer een CEO verwikkeld raakt in een schandaal rondom fraude of omkoping, seksuele normoverschrijdingen, fraude, handel in voorkennis en nalatigheid die bijvoorbeeld leidt tot milieuschade. De onderzoekers zeggen dat misstappen waarschijnlijk niet vaker voorkomen, maar dat de lat gewoon hoger komt te liggen.

Vijf trends

De onderzoekers onderscheiden vijf trends die ervoor zorgen dat topmannen vaker ontslagen worden vanwege ethische misstappen.

  • De publieke opinie. Uit allerlei onderzoeken (meer daarover in het originele bericht) blijkt dat het vertrouwen in grote bedrijven én het vertrouwen in de mensen die die organisaties leiden, de laatste jaren extreem is gedaald.
  • Om een tweede financiële crisis te voorkomen, zijn talloze nieuwe regels en gedragscodes De teugels zijn aangetrokken, waardoor er minder ruimte is om over de schreef te gaan.
  • Steeds meer bedrijven gaan de landsgrenzen over. En wie wil opereren in groeimarkten, loopt vaak tegen beperkingen op, tenzij je de regels overtreedt.
  • Snelle communicatietechnologieën zijn in staat om boodschappen razendsnel te verspreiden. Eén misstap gaat binnen no-time de wereld over, vraag maar aan United Airlines.
  • Het nieuws gaat tegenwoordig 24 uur door. Vroeger moest je alleen het 8 Uurjournaal overleven in een crisis, nu heb je de hele dag door internet, twitter, radio, breaking news, et cetera. De VVD-voorzitter die moest aftreden, deed dat naar eigen zeggen niet om de inhoud van het schandaal, maar omdat het werken hem onmogelijk werd gemaakt.

Wat moet HR doen?

Wanneer de baas een misstap begaat, dan komt HR in een lastig pakket. Immers: er zijn vaak wel regels die in principe voor iedereen gelden, maar in de praktijk zijn sommige mensen nou eenmaal meer gelijk dan andere.

  • Zorg ervoor dat iemand van buiten het onderzoek leidt. Natuurlijk kun je het als HR zelf ook doen, maar de kans is aanwezig dat je in een onmogelijke spagaat terecht komt. Gebruik je expertise daarom eerder om het juiste onderzoeksteam (van buiten) te formeren.
  • Spreek de waarheid tegen de baas. Wees eerlijk en direct. Heb empathie voor de mens, maar ga niet zoeken naar motieven.
  • Herinner de baas aan het belang van klokkenluiders. Als die zich intern niet veilig voelen om te praten, bellen ze de krant. En dan ben je doorgaans nog veel verder van huis.
  • Kijk niet weg van dit moeilijke proces. Wanneer je in staat bent om een moeilijke periode door te komen, leg je daarmee een betrouwbaar en gedegen fundament voor de nieuwe CEO.

Bron: SHRM

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.