‘HR levert inhoudelijke bijdrage aan afwikkeling crisis’

0

HR zit steeds vaker aan de bestuurstafel en heeft ook steeds vaker iets inhoudelijks toe te voegen. Dat zegt Sander Kerkhoffs, Country Manager Nederland van StepStone Solutions.

Volgens Kerkhoffs is het niet voor het eerst dat HR-managers aan tafel zitten, maar wel dat er naar ze geluisterd wordt en dat ze een inhoudelijke bijdrage kunnen leveren doordat er HR-onderwerpen op de agenda staan: “Voor een deel heeft dat te maken met de economische crisis. Bedrijven zien steeds meer in dat de mensfactor een beslissende succesfactor is. Ze realiseren zich steeds beter dat het succes van de organisatie sterk afhangt van het hebben van de juiste mensen op de kritische plekken binnen de organisatie.”

Voordat HR aan tafel zat, werd vaak gekeken naar de snelste manier om te bezuinigen, zegt Kerkhoffs: “Twee bedrijven fuseren, bij de staven is de meeste overlap en er wordt gezocht naar de plekken waar men het makkelijkst en goedkoopst vanaf kan. Nu wordt er steeds meer gekeken naar waar de toppers zitten en welke mensen essentieel zijn voor het functioneren van de organisatie. En dat kan HR omdat ze steeds vaker beschikken over de juiste informatie. Doordat HR van onderbuik naar onderbouwd gaat, kunnen ze zelf die slag ook maken.”

HR-systemen

Directies verwachten van HR detailinzicht op beslisgebieden om daarop beleid te maken. De praktijk leert volgens Kerkhoffs dat de meeste HR-mensen niet gewend zijn dit soort sturingsgegevens op te hoesten. “Zij besteden veel tijd en moeite aan het invoeren van data in personeelssystemen. Aan de andere kant lijkt het haast onmogelijk om uit diezelfde systemen goede managementinformatie te halen. Bijvoorbeeld over diversiteit: de man-vrouw-verhouding, van wereldwijd tot vestigingsniveau. Ook van andere strategische gebieden, zoals performance management, moet de HR-manager á la minute data kunnen tonen.”

HR maakt dus steeds vaker gebruik van dit soort systemen, maar bij sommige bedrijven is ook een omgekeerde trend waarneembaar: zij stoppen ermee. “Dat komt omdat de oude HR-systemen star van opzet zijn. Je moet er veel in investeren en het kost je jarenlang om het systeem onder de knie te krijgen. Bovendien was er nauwelijks de mogelijkheid om de juiste informatie eruit te halen. Tegenwoordig kan dat veel beter, en kun je over de beschikbare informatie zelfs meteen een analyse leggen.”

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.