HR kan zich moeilijk op lange termijn richten

0

Door tijdrovende zaken als werving & selectie en arbeidsvoorwaarden kunnen HR-professionals in Nederland zich minder dan door hen gewenst op de lange termijn van de organisatie richten.

Dit blijkt uit de Raet HR Benchmark 2010, een jaarlijks grootschalig onderzoek van Raet, HR- en salarisspecialist.

Een overgroot deel van de organisaties heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met een ingrijpende organisatieverandering. Dit blijft de realiteit van iedere dag, zo toont het onderzoek aan. Maar liefst 48 procent van de HR-professionals verwacht in 2011 en 2012 wederom een bezuiniging, 30 procent verwacht in die periode een reorganisatie waarbij de organisatiestructuur wordt gewijzigd, en 20 procent verwacht opnieuw een afslanking van het aantal medewerkers. In alle segmenten verwachten HR-professionals in de toekomst meer krimp (45 procent) dan groei (21 procent) van personeel.

HR-professionals willen beter voorbereid zijn op deze ontwikkelingen, geven zij aan. Slechts 50 procent van de respondenten zegt nu al voldoende voorbereid te zijn op de ontwikkelingen die tussen nu en 2012 spelen; slechts 23 procent van de respondenten zegt voorbereid te zijn op de ontwikkelingen die spelen tot 2015.

Cees van den Heijkant, CEO van Raet, zegt hierover: “Vooral in een tijd van bezuinigingen wordt er door het topmanagement en HR-professionals nog te veel gekeken naar korte termijn aspecten, zoals bezuinigingen op beloning en de ontwikkeling van het aantal FTE’s. High impact zaken, zoals ontwikkeling van de medewerkers, leeftijdsopbouw van medewerkers en kwalitatieve organisatieontwikkeling, nu en in de toekomst, krijgen nog te weinig aandacht. Zeker met aanstaande uitdagingen als de vergrijzing en – wanneer de economie weer aantrekt – krapte op de arbeidsmarkt, pleeg je hiermee op termijn roofbouw op de organisatie en belemmer je de ontwikkeling van de organisatie.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.