Terugkijken: het XpertHR College over HR leiderschap

0

Organisaties doen het beter als ze functioneel worden aangestuurd, zeggen hoogleraren Janka Stoker en Harry Garretsen. HR kan het management versterken door aan te sturen op leiderschap. De hoogleraren geven daar handvatten voor in het XpertHR College.

Goed leiderschap

Janka Stoker, hoogleraar leiderschap en organisatieverandering, en Harry Garretsen, hoogleraar internationale economie en bedrijfskunde, vertellen in een interview met XpertHR Actueel dat er helaas geen blauwdruk voor een goede leider is. Een effectieve leider begrijpt dat de behoefte aan leiderschap verschilt per persoon, per team en afhangt van de context van een organisatie.

‘Er is één eigenschap waarover een goede leider ongeacht de situatie moet beschikken, en dat is zelfreflectie. Het paradoxale is dat we uit onderzoek weten dat mensen in het algemeen, en managers dus ook, daar moeite mee hebben. Leidinggevenden hebben de neiging zichzelf te overschatten. Kritisch naar jezelf kijken valt te leren, maar daar moet je hulp bij hebben.’

XpertHR College

De hoogleraren kennen de fundamenten van effectief leiderschap in organisaties en de maatschappij. Om concrete handvatten aan HR te geven, zijn zij te gast bij het XpertHR College.

Kijk terug
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.