Hersenstructuur ongeschikt voor goed personeelsbeleid

4

De software van onze hersenen zit vol met bugs, waardoor organisaties personeelsbeleid voeren dat niet optimaal is.

Dat blijkt uit onderzoek van Direction Europe, bureau voor training en advies rond leiderschap en diversiteit.

Het onderzoek laat zien dat bedrijven met een vrouw in het bestuur gemiddeld 23,3 procent rendement op het eigen vermogen behalen. Bij bedrijven met alleen mannen in de top is dat 13,7 procent. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat organisaties met een divers werknemersbestand beter presteren.
Toch hebben managers een voorkeur voor mannelijk leiderschap. Het onderzoek onder 881 respondenten laat zien dat zowel mannen als vrouwen een duidelijke voorkeur voor mannelijk leiderschap hebben. 54,3 procent van de geteste mannen heeft een onbewuste ‘aanzienlijke, sterke of zeer sterke’ voorkeur voor mannelijk leiderschap, vergeleken met 40,6 procent van de vrouwen.

Mindbugs

Volgens Esther Mollema  wordt Nederland steeds diverser en maken we volgens niet optimaal gebruik van het aanwezige talent. ‘Onze beslissingen zijn vaak veel minder rationeel dan we denken. Onze hersenen draaien op software, maar die software is niet perfect. Er zitten bugs in, mindbugs. Deze onbewuste vooroordelen zorgen er vooral voor dat je mensen die op je lijken de voorkeur geeft boven iemand met bijvoorbeeld een ander accent, huidskleur of geslacht. Het onderzoek laat zien dat iedereen mindbugs heeft en dat deze ons bijvoorbeeld verhinderen de beste kandidaat te selecteren. Het bewust worden van mindbugs is de eerste stap. Daarna moeten we ervoor zorgen dat ze geen invloed gaan uitoefenen bij belangrijke besluiten.’

Rare tegenstelling

70 procent van alle respondenten heeft een onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap, terwijl 93,8 procent van alle respondenten aangegeven heeft dat mannen en vrouwen even geschikt zijn om leiding te geven. Volgens Mollema denken we anders dan we altijd hadden gedacht: ‘We vinden dat een goede leider geen gender heeft, maar uit hoe we handelen blijkt het tegenovergestelde. Wat we denken te denken en hoe we werkelijk denken, zijn twee verschillende dingen.’
Dat gebeurt dus ook tijdens selectieprocessen. Daar hebben mensen onbewust een voorkeur voor sollicitanten die op henzelf lijken of voor mensen die lijken op ons beeld van een goede leider. ‘Daardoor maken we het mannen makkelijker in selectieprocessen. Soms stellen we bepaalde vragen niet eens: we nemen aan dat het wel goed zit bij mannen. Zowel mannen als vrouwen doen dit.’

Opruimen vooroordelen

In de praktijk blijkt volgens Mollema dat het opruimen van mindbugs werkt. ‘Deze mindbugs kun je nooit meer wegnemen, die blijven bestaan. Ik ben al tien jaar bezig met diversiteit, en uit de test kwam dat ik ook een voorkeur heb voor mannelijk leiderschap. Dat was wel even slikken. Maar wanneer je dit weet van jezelf, kun je proberen je bewustzijn te corrigeren. Als een directeur na een training aan me vraagt welke deelnemer ik het beste vond, zeg ik hem er even tien minuten over na te willen denken. De volgende ochtend kan ik dan met een genuanceerder verhaal komen. Als ik bewust ben van mijn mindbugs, kan ik mijn eerste impuls corrigeren. Ook in selectieprocedures kun je dingen bedenken om het bewustzijn even buitenspel te zetten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

  1. Richard Koopman | Zynn op

    Ah..Dit is nou zo’n dwaas voorbeeld van hoe we geneigd zijn te kijken. Beleid een heilige plek geven boven onze eigen neurologische aanleg. Beleid is ok, maar het ligt aan onze hersenpan.. Huh?? De wereld op zijn kop. Ga er gerust vanuit dat er niets mis is met onze hersenstructuur. Je kunt 200.000 jaar menselijk ras niet ontkennen en duiden als ‘defect’. De kop had dus moeten zijn ‘goed’ personeelsbeleid ongeschikt voor onze hersenstructuur. beleid en debiel hebben dezelfde…

    Verder over de fabel van het verschil tussen mannen en vrouwen. Die verschillen zijn namelijk cultureel ingegeven en niet neurologisch. Ontdoe je nou eens van dit soort onzin en koop (en lees) het wetenschappelijk boek “Waarom We Allemaal Van Mars Komen”, Cordelia Fine – (bol.com)

  2. Vreemd dat Mollema na een training tegenover de directeur uit de school klapt over “de beste” deelnemer. Fijn voor de cursisten om dit te weten.

  3. P.S. En dat zij daar dus tot voor kort een antwoord vol “mindbugs” op gaf.

  4. Marja van Buuren op

    Naar mijn idee is er een ‘biologisch’ onbewuste, waardoor we vechten, vluchten of bij een winnaar aanhaken. Wie vertrouwen we en wie niet; daarvan zijn vele voorbeelden en onderzoeken, ook uit de sociale psychologie, bijvoorbeeld uit het boek ‘Het Slimme Onbewuste’ van Ap Dijksterhuis. Ik denk dat er daarnaast nog een ander onbewuste is, Dat is hoe je bent gesocialiseerd, hoe je bent opgegroeid, wat je hebt ervaren. Dat is het culturele deel en voor ieder mens heel specifiek. De psychoanalyse leert ons veel hierover. Het is goed je hiervan bewust te worden, van je eigen ‘hang-ups’ en te zien hoe die je be?nvloeden in het sociale verkeer, en dus ook bij selectieprocessen. En wat te zeggen van de groepsdynamiek die ontstaat in het selectieteam? Hierdoor ontstaat er ook een onbewust groepsproces, waardoor leden sociaal wenselijk kunnen reageren. Ook goed om je van dit soort processen bewust te zijn.