Een vijfde ongewenste intimiteiten op werk

1

Een op de veertig vrouwen had vorig jaar te maken met ongewenste seksuele toenaderingen. Daarvan vond een vijfde plaats op de werkvloer.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van cijfers uit de zogenoemde Integrale Veiligheidsmonitor, waaraan ruim 100.000 vrouwen meededen.

Bij een derde van de vrouwen die de ervaring hadden dat zij met seksuele bedoelingen op een kwetsende manier werden aangeraakt of vastgepakt, gebeurde dit meer dan eens. Jonge vrouwen werden het meest lastiggevallen. Van de 15 tot 24-jarigen had drie op de veertig hier vorig jaar mee te maken.

In bijna de helft van de gevallen kende het slachtoffer de dader. Jongere vrouwen worden vaker lastiggevallen door een onbekende, op straat of in de horeca. Oudere vrouwen hebben vaker te maken met ongewenst gedrag van iemand die ze kennen en dat gebeurt meer op het werk. Van alle voorvallen vond 6 procent thuis plaats.

Slechts 10 procent van de vrouwen heeft het ongewenste seksuele incident gemeld bij de politie en nog geen 3 procent deed daadwerkelijk aangifte. Van alle soorten delicten worden de seksuele het minst vaak bij de politie gemeld, aldus het CBS.

De belangrijkste redenen om een seksueel voorval niet te melden, was dat het niet zo belangrijk was (30 procent) en dat het was opgelost (25 procent). Angst voor represailles was bij 1 procent de reden om de gebeurtenis geheim te houden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Henk Duijn, arbeids- en organisatiepsycholoog op

  De in dit artikel gepubliceerde onderzoeksresultaten suggereren dat met name vrouwen last hebben van ongewenste sexueel getinte toenadering.
  Bij registratie is het van belang niet alleen het slachtofferprofiel in kaart te brengen, maar ook het daderprofiel.
  Het (potenti?le) daderprofiel biedt mogelijkheden om binnen een organisatie passende maatregelen te treffen.
  (preventief: wie deel je in bij wie)
  Voorts is het uitermate belangrijk de bespreekbaarheid van incidenten (in een beschermde omgeving) te stimuleren en de sociale weerbaarheid van medewerkers (zowel vrouwen als mannen) door gerichte trainingen te versterken.